Postai világnapra emlékeztek

 

 

 

"Mosolygósabb Régióért" Kulturális Közhasznú Egyesület és a szentesi Postahivatal közös rendezvényen emlékezett meg a Postai Világnapról 2004. október 7-én.

 

A honfoglalástól a XVI. századig Magyarországon hírnökök (praecones) és futárok (cursores) vitték a királyok üzeneteit, rendeleteit. A vármegyék, és a főurak saját hírvivő szolgálatot működtettek. A magánszemélyek azonban csak a vándorokra, a kereskedőkre bízhatták üzeneteiket, küldeményeiket - hallhattuk Tóth Lászlótól a Postások Egyesületének elnökétől a rendezvény elején elmondott postatörténeti áttekintésé során. Ez mára már a múlté.

 

 

 

Szentesen 1787 óta van postahivatal.  A világon jelenleg közel 700 ezer postahivatal működik, ebből a számból 2700 Magyarországon.

 

 

 

A világnap alkalmából elmondott postatörténeti áttekintés után közösen tekinthettük meg a postatörténeti emlékszobát, melyen Verók István kalauzolt végig. A régi egyenruhák, a kurblis telefonközpont, archív képek és dokumentumok mutatják be a posta múltját. A jelent mi is megtapasztalhatjuk, ha egy levelet feladunk, de ebben a kis szobában igazi kuriózumok fogadják a betérőt. Már az ajtóban kezet nyújt egy hivatali dolgozó (bábuja), aki bentebb és bentebb invitálja az érdeklődőket. Ha tehetik tekintsék meg, mert egy kis időutazáson vehetünk részt.

 

 

Szentes, 2004. 10. 11.

.