A magyar kultúra napja

 

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

Ha ez a nap nem is mérhető történelmi eseményeink évfordulóihoz, és pirossal sincs jelölve a naptárban, mégis fontos dátum. Ezen a napon különböző rendezvények emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra. Talán ezen a napon sikerül felhívni a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket a évszázadok alatt sikerült megőrizni, és azokra a tárgyi és szellemi értékekre, amiket a magyar ember magáénak érezhet.

 

 

 

Január 22-e környékén nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények. Egy - egy program, esemény kapcsán sokan, sokféle módon próbálnak megmutatni, átadni valamit kulturális, művészeti életünk értékeiből.

Így történt ez Szentesen is, mert központi rendezvényként a Magyar Kultúra Napján tanári hangversenyt rendeztek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában.

 

 

 

A Magyar Kultúra napi ünnepi beszéd ITT hallgatható meg!

 

Ennek az ünnepségnek a keretében a Magyar Kultúra Napja alkalmából Bácskatopolya és Szentes város polgármestere újabb 5 évre megújította a két város közt meglévő kulturális együttműködési megállapodását.

 

 

A kulturális együttműködési megállapodását aláírták:

Bábi Attila Bácskatopolya polgármestere és Szirbik Imre Szentes város polgármestere

 

 

Az ünnepi hangversenyen az iskola tanárai működtek közre,

amelyen többek között Bach, Handel és Beethoven műveket hallhattunk.

 

 A Magyar Kultúra Lovagja

Ezen a napon igen nagy megtiszteltetés érte Mihály Bélánét, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány által létrehozott Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet a magyar kultúra napján, január 22-én Budapesten, a Honvédség Stefánia palotájában - vehette át.

 

   

A budapesti ünnepségről éppen hazaérkező lovag hölgyet nagy tapssal köszöntötte a koncert közönsége.

 

A Magyar Kultúra Lovagja cím adományozását az 1997-ben létrejött Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezte a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismerésére. Az ismertetés szerint a díjakat önkormányzatok, társadalmi szervezetek jelölése, valamint az alapítvány tanácsadó testületének javaslata alapján ítélik oda.

A budapesti ünnepségen a Magyar Kultúra Lovagjává avatták Mihály Béláné főtanácsos népművelőt a "Kultúraszervező életművéért". Gratulálunk!!!

 

 

A koncert és az ünnepség végén Szűcs Lajos alpolgármester adott át könyvcsomagokat az

oktatási intézmények vezetőinek.

Szentes, 2004. 01. 26.

 

.