Idegen nyelvi könyvtár a Borosban

 

 

Egy hosszú, majd egy éves munka eredményét ünnepelték 2004. január 30-án a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában.

2003. tavaszán döntött úgy az iskola, hogy a Tempus Közalapítvány Világnyelv programja által meghirdetett idegen nyelvi könyvtár létrehozására kiírt pályázaton részt vesz, mivel régi álmuk volt jelentős mértékben fejleszteni az idegen nyelvi könyvtár állományukat. A nyelvi munkaközösség tagjai összeállítottak egy listát, hogy milyen angol, német, illetve francia nyelvű könyveket, folyóiratokat, CD- romokat, DVD-ket és videó kazettákat szeretnénk beszerezni. A lista összeállításakor nagymértékben figyelembe vették a tanulói igényeket, mivel fontosnak tartották, hogy érdeklődésüknek megfelelő legyen a könyvtár kínálata. A pályázat egyik alapfeltétele a tanulók segítése az önálló tanulás megvalósításában, s reményeink szerint nagyobb lesz a könyvtár kihasználtsága, ha az anyagok elnyerik a diákok tetszését.

 

 

 

A pályázati feltételek között szerepel egy kitétel, mely szerint a könyvtárnak önálló helyet kell biztosítani, elkülönítve az iskolai könyvtártól. Erre a célra kitűnően megfelel az idegen nyelvi forrásközpont, mely három részre osztható fel: egy 20 férőhelyes olvasótermi részre, egy 20 férőhelyes számítógépes teremre, és hátul fogják kialakítani a rádiós, videós termet, melyet a közeljövőben szeretnének megnyitni. A helyiségben található egy színes TV, egy videó készülék, és egy DVD lejátszó is. Az érdeklődők itt nézhetik meg az idegen nyelvű filmeket.

 

 

 

 A számítógépekre angol, német és francia nyelvű oktatóprogramokat telepítettek, köztük üzleti nyelvi és szótár programok is találhatók. A gépeken az Internetet is használhatják a diákok, ahol szintén sok, hasznos, nyelvtanulást segítő anyagra lelhetnek, külföldi levelező partnereket kereshetnek.

A pályázat feltételekén szabták még azt is, hogy a könyvtár hozzáférhető legyen a város és környékének általános és középiskolái számára is. Ennek megfelelően hétfőtől szerdáig 14.15 és 18 óra között, csütörtökön pedig 8 és 16 óra között szeretettel várják a kedves érdeklődőket, diákokat és tanárokat, olvasótermi használatra.

Szentes, 2004. 02. 02.

.