Virtuális szeletelés a Diagnosztikai tömbben

Új CT-t kapott a Szentesi Területi Kórház

 

Az ország egyik legmodernebb spirál computer tomográf készüléke kezdte meg működését 2004. január 19-én a Szentesi Területi Kórház új sürgősségi és diagnosztikai tömbjében.

 

 

A szentesi General Electric gyártmányú HiSpeed NX/i CT méltán számíthat a ma Magyarországon üzemelő CT-k leggyorsabb címére, hiszen egy szelet (1,25 mm) adatainak összegyűjtéséhez mindössze 0,75 másodpercre van szüksége.

 

 

 

A szentesi Területi Kórházban (a vidéki kórházak között szinte elsőként) 1992-ben telepítettek computer tomográf készüléket, de mind fizikailag, mind erkölcsileg mára elavult, és az új diagnosztikai tömbbe történő áthelyezésre nem volt alkalmas. A készülék elöregedése orvos-szakmailag és üzemeltetési szempontból is problémát jelentet, és üzembetartási költsége is folyamatosan növekszik. Az új diagnosztikai tömbben a computer tomográf telepítési feltételei biztosítottak, és a Csongrád Megyei Közgyűlés anyagi támogatásával sikerült egy új CT-t megvásárolni és üzembe helyezni.

 

        

 

A 124 millió forintba került készüléknek 47 cm-es betegasztala van és egyedülállóan nagy, 72 cm átmérőjű nyílással rendelkezik a vizsgálószerkezeten, így kényelmes és biztonságos elhelyezést biztosít a beteg számára. A vizsgálat során az adott testtáj teljes tartományáról gyűjt adatokat, és egy speciális képfeldolgozó program segítségével tetszőleges irányú és poziciójú másodlagos metszeti képet, vagy úgynevezett háromdimenziós, térhatású képet hoz létre.

 

 

 

A sajtótájékoztató hanganyaga ITT hallgatható meg!

A sajtótájékoztatón felszólaltak:

Szirbik Imre - Szentes város polgármestere, dr. Frank József - Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Simicz József - Csongrád Megyei Közgyűlés Szociális és egészségügyi bizottságának elnöke, Borzi Márta - Szentesi Területi Kórház főigazgatója

 

A CT professzionalizmusát jelzi, hogy a beteg vizsgálata közben a berendezés monitorán azonnal, időkésleltetés nélkül (Real Time) látható és követhető a vizsgálat folyamata, így az orvos azonnal ellenőrizni tudja annak minőségét és adott esetben közbe tud avatkozni.

 

 

 

A diagnosztikai tömbbe került készülék rendelkezik olyan számítógépes programmal is, melynek segítségével a vizsgálat eredményességéhez feltétlen szükséges kontrasztanyag beadását vezérli, és annak a beteg szervezetében történő szétáramlását nagy pontossággal figyeli is. Így minden esetben csak a feltétlenül szükséges mennyiséget kapja meg, optimális időzítéssel a beteg. A CT Denta Scan programja egyedülálló Délkelet Európában, mert ezzel a szoftverrel szájsebészeti vizsgálatokat lehet végezni és fogászati implantátumokat lehet tervezni.

Szentes, 2004. 01. 20.

.