Schönvisner István Emlékérem

Rózsa Gábor, a kitüntetett muzeológus

 

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) várbeli Örökség Galériájában a "150 év - 150 műtárgy" című kiállítás megnyitóján (2003. szeptember 16.) adták át a nemzeti kulturális örökség minisztere által adományozott Schönvisner István Emlékérmeket, illetve a "Régészeti örökségünk megmentéséért" elnevezésű jutalmakat.

 

 

Schönvisner István Emlékérmet azok kapják, akik a szélesebb értelemben vett szakmai és társadalmi együttműködést segítik, valamint olyan személyek, akik gondos kezelői és tulajdonosai az örökségnek, és helyzetüknél fogva hozzájárulnak annak megőrzéséhez, megismertetéséhez Magyarországon és a határokon túl.

 

 

Nagy megtiszteltetés volt Rózsa Gábornak, hogy a városvédők szövetségének elnöke, Ráday Mihály terjesztette fel a miniszteriális elismerésre, amelyet Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára adott át. (Lásd a fenti képen!)

 

 

Fridrich János napfénytetős, fotográfiai műterme                                      Péter Pál-féle polgárház

 

Az 59 éves Rózsa Gábor azt vallja, hogy „lassú víz mos partot". Neki ugyanis hosszú évek hadakozásokkal is terhelt munkája van a szentesi Petőfi utcában a romjaiból megmentett Péter Pál-féle polgárházban meg Fridrich János napfénytetős, fotográfiai műtermében. Az utóbbit például le akarták bontatni és az ópusztaszeri történeti parkban tervezték a rekonstrukcióját. De sokat harcolt a Péter Pál-polgárházért is, amely a Fridrich-fényirdával együtt muzeális érték.

Szentes, 2003. 09. 29.