Öreg iskola nem vén iskola

90 éve adták át a Petőfi Sándor Általános Iskola épületét

 

A gyerekek örülnek az új díszburkolatnak, aminek a kockáin könnyebb ugróiskolát játszani.

 

A szentesi Állami Polgári Leányiskola épületét 90 évvel ezelőtt, 1913 őszén adták át a tanulni vágyó lányoknak. Az épületet Bohn Alajos bécsi építész tervezte, sőt a szakipari munkálatokat is ő irányította.

Szentes város képviselõ-testülete 1869. augusztus 9-én tartott közgyűlésén döntött egy 4 osztályos polgári fiúiskola és egy 2 osztályos polgári leánytanoda létrehozásáról. Szentesen 1871-ben kezdődött meg a polgári leányiskolai képzés. A mai "Petõfi" iskola helyén - az egykori Úri utca végén - akkor még malom állt. A fõtéri Vármegyeházának szánt telken a régi, úgynevezett "KIS VÁROSHÁZA"-t ürítették ki, hogy Zolnay Károly igazgatásával beköltözhessen oda a leánytanoda. Az addigi szükségépületeket kinőtte az iskola, egyre sürgetőbbé vált egy megfelelő, állandó épület biztosítása.

A város saját költségén nem tudta biztosítani a fejlesztést, ezért már 1896-tól szorgalmazni kezdték az iskola állami kezelésbe történő átadását.

Miniszteri határozat birtokában a város megvásárolhatta a szomszédos sarokra esõ Kardos-féle telket, és elkészíthette a két utcára nyíló, sarkán főhomlokzatos épület tervét.

Az építkezés 1912-1913-ig tartott. A terveket Dobovszky József István eléképzelései alapján Bohn Alajos bécsi építész készítette, a kivitelezést pedig országos hírű vállalkozók végezték szintén az õ irányításával.[

A Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium 1911-ben végre kedvező döntést hozott, ígérve, hogy az intézményt 1913. szeptember 1-jétől állami kezelésbe veszi.

 

 

Múlt (klikk a képre)                                 és                                Jelen (klikk a képre)

Szentes, 2003. 09. 11.