"A legendák őrzői"

Nemes Fekete Edit iparművész-keramikus kiállítása

 

 

 

2003. szeptember 4-én nyílt meg a Szentesi Művelődési Központ és a Topolyai Művésztelep közös rendezésében Nemes Fekete Edit iparművész-keramikus alkotásaiból "A legendák őrzői" című kiállítás a Városi Galériában.

 

Szűcs Lajos alpolgármester, Varróné Szabó Ildikó programszervező, Nemes Fekete Edit keramikus, Bálványos Huba tanár

 

A kiállítást Bálványos Huba, Munkácsy-díjas grafikusművész, főiskolai tanár nyitotta meg, aki rendkívüli kiállítás-megnyitójában tárlatvezetést tartott. Fontosnak tartotta, hogy ezek a művek között a látogatók ne csak járkáljanak, hanem meg is értsék azok mondanivalóját. Kiemelte, hogy a szobrok ívessége is tartalommal bír, mert az enyhén meghajló emberi alkatot tükröző, de majdnem non-figuratív alakok alázatot ill. annak tartását tükrözik.

 

 

 

Így ír Bela Duranci művészettörténész az alkotóról:

"Edit, a keramikusnő, a földhöz fordul segítségért, hogy kimondhatatlanul, szó nélkül kifejezze üzenetét- kiégetett formában.

Előbb kenyér formájú göröngyöket rak nő- és anyaformát sejtető agyagrongyokba, sárhullámokat forgat tűznyelvekben. Aztán a göröngy tészta formát ölt, kel a rongyokban keresve a tiszta formát, mely semmi és minden - mert csak a semmiben létezhet minden. Végül robbanásszerűen születik meg a forma, mely önálló életet kezd élni, csöndben idézve az emlékeket."

Szentes, 2003. 09. 08.