A Magyar Fotográfia Napja és Ünnepe tiszteletére megnyílt

Nagy István fotókiállítása

 

 

A MAgyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos SZövetsége (MAFOSZ) 108 szakmai, társadalmi szervezet képviselőjével választotta ki a magyar fotográfia történetéből ezt a jeles napot (Augusztus 29. - 1840-ben ezen a napon mutatta be Vállas Antal a Magyar Tudós Társaság ülésén, hogy hogyan kell használni a fényképezőgépet), amely ezután minden esztendőben a fotókulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeire irányítja majd a társadalom figyelmét.

Ebből az alkalomból számos rendezvényt szerveztek (közel  60-at), amely rendezvénysorozat részeként 2003. szeptember 4-én megnyílt Nagy István fotókiállítása a Péter Pál polgárház pincegalériájában.

 

 

 

A kiállítást Magyar Mária nyitotta meg, aki elsőként ismertette, hogy a kiállító művész negyed százada, azaz 25 éve foglalkozik a fotográfiával, mert általános iskola 7. osztályában készítette el első fényképeit. Ezalatt az idő alatt számos elismerést gyűjtött be, de talán a legértékesebb az, amit a MAFOSZ erre az ünnepi alkalomra (A Magyar Fotográfia Napja) készített, amikor is felállította a FOTO TOP 100-as listát, ahol ismertették az előző időszak legeredményesebb 100 fotógráfusát. Ezen a listán Nagy István benne van a legjobb tízben (8. helyezett), és még rajta kívül négy szentesi Fotókörös is bekerült a legjobb százba.

 

 

A sajátos technika után többen érdeklődtek!                                           Készül a kép a laborban                  

A kiállításon a hagyományos fekete-fehér és színes alkotások között számos érdekes fotótechnikai eljárással készített képeket találunk, amelyek fémre és fára készültek. A fémképek elkészítéséhez egy teljes napra és nagy odafigyelésre van szükség, amely növeli a kép értéket, nemcsak a művész, de a látogató számára is.

A kiállítás megtekinthető kedden és csütörtökön 10-12 és 14-16 óráig, valamint

szombaton 13-17 óráig a Péter Pál polgárház pincegalériájában.

Szentes, 2003. 09. 08.