2003. szeptember 6-án rendezték meg az ÁFÉSZ családi nap keretében a II. Lecsófőző-fesztivált. Az elmúlt esztendőhöz képes kétszeresére nőtt a főzőversenyre jelentkezők száma, így közel 60 bográcsban rotyogott a lecsó a Kála ABC vonzáskörzetében.

 

 

Az ÁFÉSZ és a Király István Kertbarát Kör ezelőtt egy esztendővel gondolt egy nagyot, és megrendezte az első lecsófőző-fesztivált, amely sikerén felbuzdulva ebben az évben is, immáron második alkalommal rendeztek lecsófőző-fesztivált Szentesen.

 

 

 

A délelőtt folyamán művészeti csoportok, óvodások, iskolások uralták a színpadot, és együtt szórakoztak a családok. (Gyerekek felléptek a színpadon, anyu és a nagyi izgultak a nézők között, apu és tata a sörsátor hűvösében megbeszélték a délutáni taktikát!)

 

 

 

 

A színpadi produkciók után kézműves foglalkozásokon több mesterfogást sajátíthattak el a gyerkőcök. Így megismerkedhettek a korongozás művészetével.

 

 

A legnagyobb sikert az arcfestés aratta, ahol a szegvári Zabhegyező csoport pingálta oroszlánná vagy  éppen tündérré a gyerekeket.

 

 

 

 

 

A kézműves foglalkozás a Köztársaság utcai óvoda szervezésében valósult meg, ahol lufit festettek, szőttek, fontak, bőröztek.

 

 

Az áruház előtti szabadtéren élelmiszer kóstolókkal várták a rendezvényre kilátogatókat.

 

 

 

A legkisebbek figyelmét is jól le tudták kötni, amíg a nagyobb testvérek felléptek.

 

 

 

A Petőfi Sándor Általános Iskola mazsorett csoportja, következett az óvodai mazsorettek után.

 

 

 

A déli órákhoz közeledve a Bolero TSE táncosai mutatták be tánctudásukat

 

 

 

 

 

Ha valaki Coca Cola termékkel oltotta szomját ezen a napon, akkor az ki is ugrálhatta magából a bevitt energiát a felállított ugráló várban!

 

 LECSÓFŐZŐ VERSENY

 

 

 

A verseny délután háromnegyed kettőkor vette kezdetét, amikor is mindenki megkapta a főzéshez való (a rendezőség által biztosított) alapnyersanyagot - paprika, paradicsom, hagyma - és kelléket (tűzifa).

 

 

Az első és leglényegtelenebb feladat volt a tűzrakás ...

 

 

 

... mert a tíz adaghoz való hagymát, paprikát először meg kellet pucolni. Amíg a szülők bajlódtak a pucolással, addig a gyerekek tovább játszottak a kézműves sátor alatt.

 

 

 

Az első fázisban ott árválkodtak a bográcsok, mert mindenki az asztal fölé görnyedve pucolta a zöldségeket, és készítette elő a "titkos" nyersanyagokat, amellyel megbolondítják a készülő művet.

 

 

 

Óramű pontossággal kellet feldarabolni a zöldségeket, hogy a tűzgyújtás kezdetére (15.00 órára) elkészüljön az összevágott zöldség a lecsóhoz.

A csapatoknak előre gondolniuk kellett a dekorációra, mert akár vizuálisan is lehet mellbedobással győzni.

 

 

 

Szeltek, szeltek, daraboltak ...

 

 

 

... de a nagy munka közepén is volt lehetőség egy-két csapatkép elkészítésére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha jobban odafigyeltünk, akkor észrevehettük, hogy minden csapat készült valami meglepetéssel. Így az egyik csapatcsákón képrejtvényt láthattunk, de hogy ez hány forintos kérdés volt?, azt sajnos nem tudtuk meg.

 

 

 

 START!!!

Jöjjön aminek jönnie kell! Gyufára fel!

 

 

 

 

 

 

Szirbik Imre polgármester versenyen kívül főzte a lecsót, és aki akarta meg is kóstolhatta a virslis lecsót, de előtte érdemes volt megfújni a tűzforró művet.

 

 

"- Látod ezt?

  -Polgármesterünk már kóstolja a lecsót, és mi még sehogy sem állunk!

  -Persze, hogy nem halad, ha nem raksz a tűzre!"

 

 

 

Vidovicsék végső fegyvere az volt, hogy olyan erősre készítették a lecsót, hogy ha a zsűri megkóstolja, akkor az utánuk következők ízét már nem fogják érezni. A Rádió Szentes Kárpát-i bolognai lecsót készítettek, melyhez darált húst és egy "titkos pácba" beáztatott zöldséget használtak fel.

 

 

 

Sokan kérdezik, hogy "Mitől lecsó a lecsó?"

Összefoglalva:

A lecsó attól az, hogy úgy nevezik.

 

 

 

Az alapkoncepció az elkészítéshez: hozzávalók feldarabolása, a hagyma megpárolása, majd a paradicsom és a paprika hozzáadása, végül az étel készre főzése.

 

 

Amíg fő és rotyog a bográcsokban a lecsó, addig sem állnak meg a produkciók a színpadon. Itt láthattuk a Zöldág Egyesület táncosait, és fábiánsebestyéni Rózsakórust.

 

 

 

 

Akik nem eléggé reformosan táplálkoznak, sót is tesznek bele, ezt lehet a hagyma párolása közben, után, vagy a paradicsom, paprika hozzáadásakor. Ha kész a lecsó, már késő a sózás.

 

 

 

Igazán furcsa, hogy a lecsóról nem írnak tonnaszám tanulmányokat az akadémikusok. A lecsó olyan étel, amelynek sem a hozzávalói, sem annak elkészítésének módja nincs pontosan meghatározva.

 

 

 

Ízlés szerint lehetett sózni, borsozni, vagy akár erőt hozzáadni (ezt teszik a tűzoltók a fenti képen!)

 

 

 

 

 

Ha elkészült a lecsó jobb megörökíteni az utókornak, ha máshogy nem is megy,

akkor vizuálisan legyen dokumentálva az íz!

 

 FIGYELEM!!!  ÍZ KÍSÉRLET!!!

 

Érdekes kísérletet kívánunk véghez vinni, amely során nemcsak a vizuálisan kívánjuk megismertetni az olvasókkal a lecsót, hanem szeretnénk visszaadni annak ízét is.

 

Szeretné érezni a lecsó ízét?

Ha igen, akkor helyezze a nyelvét monitor képernyőjére!!!

 

 

Ha mégsem érzi az ízt, akkor jöjjön el jövőre

a LECSÓFŐZŐ-FESZTIVÁLRA és a helyszínen bepótolhatja a lecsó ízélményét.

 

             

 

Akik ott voltak a lecsófesztiválon, azok élőben kóstolhatták meg a lecsót. Volt csirkemell darabokkal megtuningolt, bolognai módra készített, de kakas tökével gazdagon módra is készült lecsó. Mészáros Zoltán az ÁFÉSZ elnöke is végigkóstolta a lecsókat, de hogy melyik volt a legfinomabb, arra csak annyit tudott válaszolni, hogy az összes, mert mind rejtett magában egy kis ízkülönlegességet.

A Rádió Szentes csapata már elhatározta, hogy a következő évben Halas-Nutellás (mogyorókrémes) lecsót fognak főzni. Erre mi is kíváncsiak leszünk!

 

 

Volt olyan csapat, aki polgárőri biztosítást kért, hogy el ne lopják a titkos receptjét.

 

 

 

Volt azért sportlecsó, mely Takács László vezetésével készült, de a pedagógusok is megmutatták, hogy nemcsak oktatni tudják a lecsófőzési tudományt, hanem főzni is.

 

  Álljunk meg egy szóra!

Egy érdekes összeállítást kaptam, amikor is a hóhért akasztják, vagyis paparazzi módon készült, de nem kompromittáló fotókat készítettek a Szentes Mozaik főszerkesztőjéről, vagyis rólam.

Ha IDE kattint akkor megtekintheti a Szerkesztőt munka közben a lecsófesztiválon!

 

 

 A NYERTES CSAPAT

 

 

A zsűrinek a SOÓS-ELEFÁNTI csapat "Lecsó gazdag módon" (oldalas darabokkal teli) remekműve tetszett a legjobban, így ők vehették át a 30.000,- Ft-os ÁFÉSZ vásárlási utalványt és a kupát.

 

 

II. helyezett                                                         III. helyezett

Második helyen Füzesi Ferenc lecsója végzett, és a dobogó legalsó fokára az Árpád Agrár RT csapata állhatott fel, akik még este ráadásadagot is főztek.

 

 

 

Ahogy leszállt az este újra a színpadé volt a főszerep, ahol az erősebb idegzetűek Karaoke Party-n szórakozhattak. Itt nem a hang, hanem a részvétel volt a fontos.

 

 

 

Azért voltak olyan előadók, akik remek produkciókat adtak elő, de mindezt öt órán keresztül hallgatni egy kicsit meredek volt. Este fél kilenckor jött a megváltás, színpadra lépett a Princess - a hegedű hercegnői.

 

 

   

 

 

 

A programban volt még lézer show, amelyet vízfüggönyre, hóra és vászonra vetítettek.

 

Sajnos a fellépők, a színpadra lépéssel annyit csúsztak a megtervezett időponthoz képest, hogy a tűzijátékról és Balázs Pali fellépéséről nem tudtunk felvételt készíteni (ELNÉZÉST a Balázs Pali rajongóktól!), mert Szegedre kellett elutaznom az Erdei Zsolt bokszmérkőzésére, akinek köztudott, hogy szentesi kötődése van (ide udvarol Szentesre).

 

Vigasztalásul nézzék meg ITT a

bokszmérkőzés összefoglalóját!

 

 

Szentes, 2003. 09. 08.