"Koszta József kortársai a

Szolnoki Művésztelepen"

 

 

2003. szeptember 12-én nyílt meg a Koszta József Múzeumban a szolnoki Damjanich János Múzeum "Koszta József kortársai a Szolnoki Művésztelepen" című vendégkiállítása.

A megnyitó előtt Szabó János József a Koszta József Múzeum igazgatója kért szót, aki rövid bevezetőjében elmondta, hogy a Szolnoki Művésztelep sajnos csak egy kis részét tudták elhozni, erre a kiállításra, mert helyszűkében vannak, DE ha megszépül és megújul a Megyeháza, akkor ott hatalmas kiállító területen tud bemutatkozni a teljesség igényével a Szolnoki Művésztelep.

 

 

 

A kiállítás megnyitóra érkezett vendégek elsőként Andor Csilla előadásában hallhatták az "A csitári hegyek alatt" című népdalt Nagy János zongorakíséretével, és ezek után Zsolnay László művészettörténész nyitotta meg a kiállítást.

 

 

 

"Sajnos elpusztult a Művésztelep irattára, és így pontosan nem tudjuk, hogy Koszta József, mikor is volt a művésztelepen, de az egyéb feljegyzések arra utalnak, hogy a 10-es (1910) években biztos. A több, mint száz éves (101 éves pontosan) művésztelep eddigi fennállási ideje alatt rengeteg képzőművészeti alkotást adott a világnak. Érkeztek ide külhonból is, de sok művész életében fontos állomás volt az itt eltöltött idő."

 

 

Szentes, 2003. 09. 15.