III. MEGYEI SZINTŰ   KI MIT TUD?

 

 

A Szentesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat közösség fejlesztő programja keretén belül 2003. szeptember 20-án rendezték meg a Móricz Zsigmond Művelődési Házban a III. Megyei szintű Ki Mit Tud-ot.

Szűcs Lajos alpolgármester megnyitó szavai után Faur Zoltán a Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a megjelent vendégeket és ismertette, hogy ezzel a rendezvénnyel, milyen célokat szolgálnak.

 

Tisztelt Hölgyei és Uraim!

Nagyon sok szeretettel és tisztelettel köszöntöm önöket a Szentesi Cigány Kisebbségi Önkormányzat közösség fejlesztő programja keretén belül megrendezett III. Megyei szintű Ki Mit Tud-ján.

Kisebbségi Önkormányzatunk fontosnak tartja a helyi, illetve megyei cigány közösségek kultúrájának őrzését, ápolását, és minél szélesebb körben való megismertetését. Hasznos dolognak tartjuk a megyénkben, különböző településeken élő romák közötti kapcsolatok ápolását, és a tehetséges Roma fiatalok felkarolását, támogatását, ezért önkormányzatunk 2003 szept. 20.-án vállalkozik ismét a III. Megyei szintű kulturális rendezvény lebonyolítására, melyen, Csongrád megye, cigány folklór együttesei, fiatal próza- és versmondói, táncosai, énekesei és különféle hangszeres előadói mutatkozhatnak be egymásnak, a tisztelt zsűrinek és az érdeklődőknek.

 

 

 

Célunk: Hogy teret biztosítsunk ahhoz, hogy Csongrád Megye 16 településének résztvevői megismertessék kultúrájukat a többségi társadalommal és tapasztalataikat megoszthassák egymás között. Települések cigány kisebbségeinek lehetősége nyílik arra, hogy a tehetségeiket felfedezzék, esetleg felkarolják. További célunk rendezvényünkkel, hogy a kultúránk hiteles bemutatásával a többségi társadalom rólunk kialakult képét gazdagabbá, valóságosabbá tegye. Továbbá nem titkolt célunk az sem, hogy a kialakult negatív előítéleteket, feszültségeket csökkentsük és egyben a romák identitás tudatát erősítsük. Úgy gondoljuk, hogy Csongrád Megyében a Megyei szintű kulturális rendezvényünk elindításával és színvonalával a mérföldkövet leraktuk 1999. Július 17.-én.

 

   

 

Tisztelettel kérem a Megyében működő roma képviselő társaimat, hogy ezt a nemes elhatározást folytassuk közös erővel, tegyünk meg annak érdekében mindent, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket méltó rangra emeljük és tradícióvá tegyük. Csongrád Megyében különböző kisebbségi Önkormányzatokkal eddig is volt rendszeres kapcsolat és a Kulturális szervezetek között, de a szociális anyagi helyzetünk miatt nagyon sok esetben elérhetetlenek a bemutatkozási lehetőségek. Mint már előző Ki Mit Tudunkon is mondtam, felelősségünk és minden Roma felelőssége, hogy amit örökül hagytak ránk nagyapáink, apáink azt mi tovább tudjuk örökíteni a felnövekvő generáció számára úgy, hogy méltó képviselői legyenek generációjuknak, az autentikus roma hagyományoknak. Azt gondolom, hogy az ilyen jellegű rendezvények egyetértésre s más pozitív érdembeli dolgokra hívja fel a figyelmet a béke és a szeretet jegyében. Ehhez kívánok jó erőt, egészséget sikereket és kellemes szórakozást önöknek, nehéz és sikeres munkát a zsűrinek és nem utolsó sorban, sikeres szereplést a versenyzőknek.

 

A versenyre való bemelegítés során Lakatos Krisztián és unokatestvére Varga László négykezes tenyérbemelegítő produkciót adtak elő a kissé "összement" kongán.

 

A magyarcsanádi gyerekek produkciója hatalmas közönségsikert aratott.

 

 

 

A folklór együttesek hagyományos cigány dallamokkl telítették meg a művelődési ház nagytermét.

 

 

 

A szünetben sem maradtak muzsikaszó nélkül a vendégek, mert a gyorsan összeverbuválódott együttes latin dallamokat játszott. A konga és tangóharmonika mellett a cigánymuzsika két autentikus hangszere a nagybőgő és a kanál is hallatta hangját.

 

 

 

 

                                                                                                Lakatos Krisztián

 

A legnagyobb sikert egy 13 éves szegedi fiatalember, Lakatos Krisztián aratta, akit úgy emlegetnek, hogy a "jövő Zámbó Jimmy-je"

 

 Díjazottak

 

 

 

 

 

 

 

Vers: 1. Duka János, 2. Mihály Róbert, 2. Rostás János, 3. Nesrédi Brigitta

Szólóének: 1. Rostás Karolina, 2. József Anikó és József Enikő

Hangszer: 1. Faur Gábor, 2. Koszta Árpád

Szólótánc: 1. Mihály Róbert, 2. Kállai Mátyás, 3. Mészáros József

Folklór együttes: 1. NÉVO DROM, 2. Gólyafészek

Kiemelt díjazásban részesültek: Lakatos Krisztián, Várkonyi Gyula, Danyi József, Varga László

 

 

Szentes, 2003. 09. 22.