Emléktorony jelképes alapkőletétele ...

... és ami rá egy napra történt!

 

 

"A Lakos József Baráti Társaság mint mindig úgy ma is azon munkálkodik, hogy Szentes mártírjainak, hőseinek emlékét megőrizze, illetve tehetsége szerint emléket állítson nekik." - ezekkel a szavakkal kezdte lovag Imre Károly a baráti társaság ügyvivője köszöntőjét 2003. szeptember 7-én a Somogyi B. utca és Daru u. találkozásánál lévő téren.

Kilencven esztendővel ezelőtt ezen a napon született Lakos József, a mártírhalált halt volt rendőrkapitány, akire lovag Orbán N. István emlékezett meg.

 

 

 

Imre Károly folytatta tovább: "Tisztelt osztrák és székely vendégeink képviselő úr, hölgyeim és uraim. A mellékelt tablón egy tornyot látnak, egy imára kulcsolódó kezet egy anya védő óvó kezét. Csete György Kossuth - díjas építész és Csete Ildikó művésznő közös álma ez a torony mely találkozott elképzeléseinkkel. A tervet ingyen bocsátották rendelkezésünkre. Ez nem a terror tornya ahogy némely szentesi honatya rosszindulatúan elképzelte. Ez a béke tornya ez az imádság tornya. Ez a szentesi mártírok tornya ez az elesett szentesi katonák emléktornya, ez a magyar katona Don-kanyari szenvedésének emlék tornya ez a Szent György kápolna."

 

Lovag Imre Károly és Csete Györy Kossuth-díjas építész és a kápolna (emléktorony) terve.

 

Imre Károly kezében látható nemzeti szalaggal átkötött fém tartályt (életrajzokat, dokumentációkat, napi sajtót tartalmazta) kívánták elhelyezni a kápolna alapkövében, de építési engedély hiányában egyenlőre egy jelképes keresztet állítottak fel, és így jelzik, hogy hol is épülne meg a Szent György kápolna.

 

 

 

Ha megépül a kápolna a belsejében egy szarkofág lesz, melyen kereszt, kehely, dávid csillag lesz elhelyezve a kápolna ökumeniáját hirdetve. Hátsó falán freskó ami Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja.

 

Egy nappal később!!!

 

 No comment!

Szentes, 2003. 09. 09.