MAGYAR  SIKER "SÁRGA" ORSZÁGBAN

Dr. Csíky László a kínai szobrász-világkiállításon

 

 Kínai utazási élmények!

 

Jacques Chirac                              Dr. Csíky László az elismerésekkel                            Luciano Pavarotti

 

Idei utamra két szobrom segítségével kerülhetett sor. Valamikor januárban kaptam egy felhívást Chagchungból az idei Szobrász Világkongresszusra, és világkiállításra. Pályáztam Luciano Pavarotti, és Jacques Chirac karikatúra szobraimmal. Később derült ki, hogy a két éve (2001.) tartott világ symposium szobrait is ekkor avatják, ahol volt szerencsém részt venni, és Szent-Györgyi Albert Nobel-díjasnak méltó emléket állítani egy három méteres márvány alkotással.

Az utam nem a legjobban indult, mert az AEROFLOT gép hibája miatt egy kétmotoros Tyrolia géppel Bécsbe utaztam Moszkva helyett, majd több órás várakozással egy Boeing szállított Pekingbe, így lekéstem a Changchuni járatot, és a fogadóbizottságot.

No, egy nap a tranzitban, egy tusoló nélküli Iukban, majd repülés Changchunba, ami roppant nagyra törő észak-kínai egyetemi -, ipari város, a rendezvény házigazdája. 40 hektáron a világ legnagyobb szoborparkját hozták itt létre. Csodálatos mesterséges tavak, dombok, erdők és rengeteg virág teszi emberközelivé mindezt.

 

A szobor-világkiállítás csarnoka kívülről

 

A szoborpark bejáratánál sportcsarnok méretű épülettömb tartalmazza a szobor világkiállítást, itt avatták két karikatúraszobrom is, a világ más hírességeinek szobraival együtt. A csarnok tele volt emberrel, és a CNN hírtelevíziónak adtam interjút, mivel a rendezvény központi témája lett a két szobrom. Elismerő oklevelet, ajándék szobrot és a zsűri külön elismerését kaptam. Így szobraim a neves gyűjtemény tagjai lettek örökre.

 

 

 

Ezután ötven ország nagykövetével együtt a művészek a szoborparkba vonultak, ahol a fantasztikus szoborpark-megnyitóra került sor. A szoborpark szlogenje „Spring, Peace, Friendship" (Tavasz, Béke, Barátság) szimbolizálja az alapgondolatot. Természetesen a magyar nagykövet nem vett részt az avatón: minek?… Két éve a Világ Symposium avató ünnepségén sem vett részt, bokros teendői miatt.

 

 

Dombtetőn dr. Csíky és Szent-Györgyi Albert               A szoborpark                            A katalógus kinagyítható!

 

Az egyik dombtetőn kisfák és virágok között találtam Szent-Györgyi Albert szobrom egy sereg ünneplő kínai gyűrűjében. De a fák megnőnek egyszer...!

 

 

 A képek kinagyíthatók!

 

Másnap nem túl messze a kongresszusi központban megkezdődött a Szobrász Világ Konferencia. Ragyogó előadásokat hallgattunk két napon át. Közben az előadókról karikatúrákat rajzoltam, pl. a japán képzőművészeti egyetem tokiói professzorát macskának ábrázolva, majd szünetben a delikvenseknek ajándékozva ezeket a nagysikerű rajzokat.

 

   

A kínai televízió elnökének ajándéka                      „Spring, Peace, Friendship" (Tavasz, Béke, Barátság)           

 

A kínai televízió elnöke, aki híres festőművész, egy eredeti művével ajándékozott meg válaszként. A kínai konyhát összevetve a Mc Donald's amerikai fűrészporával hát nem dicsekedhetnek, globalizáció ide vagy oda.

Szept. 13-án, viszontagságos utazással, a gusztustalan orosz tranziton át, 24 órát egy vaspadon töltve érkeztem meg Budapestre. Hát Moszkvát térképen se lássam többé!

Hazaérkezve egy nap pihenő, s kedves jóindulatú betegeim gyűrűjében kezdtem a hétfői napot, kissé zsibongó aggyal. Egy évtizedénél több már, hogy évi szabadságom a művészettel töltöm. Ez lenne a pihenőm?

Szentes, 2003. 09. 18.