Egy igazi szemét ügy!

 

 

 

Bevezetésképpen a város három pontján helyezett el szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas színes konténereket a Szentesi Városellátó Intézmény.

A konténerekbe szétválogatva gyűjtik az alábbi csoportosításban a hulladékokat:

 fehér üveg ,  színes  üveg ,  papír ,  műanyag  (palack és fém italos dobozok).

 

 

 

A Klauzál utcán található lakótelepen helyezték el az egyik szelektívgyűjtőt, amitől 50 méterre találtuk a fenti hulladékgyűjtőt. Jobban megvizsgálva az itt található hulladékot megállapíthatjuk, hogy ennek közel 30%-át a másik gyűjtőben is el lehetett volna helyezni, és így nem kerülne szemeteszsák a konténer mellé. Az ott lakók elmondták, hogy sajnos többen oda hordják a szemetüket, és még flancos autókból is itt pakolják ki a hulladékaikat. Remélik, hogy nagyobb publicitás nyer a szelektív gyűjtő, és megszűnik ez az áldatlan állapot, és nem kell harcolni a szemetük helyéért.

 

A városban még két helyen létesítettek a Klauzál utcaihoz hasonló szelektív gyűjtőket, amelyeket az alábbi helyeken találhatjuk meg:

 

 

Apponyi tér - KÁLA ÁRUHÁZ                                                           Kertváros -  COOP ÁBC

 

Egyenlőre többen érdeklődéssel figyelik az új jövevényeket (hulladékgyűjtőket), és leszögezik, hogy tőlünk nyugatabbra már több, mint tíz esztendeje így gyűjtik a hulladékot. Kérdezheti mindenki, hogy a környezetvédelmen kívül mit nyer a város a szelektív gyűjtésből?

 

A  Társalgó  rovatunkban Kiss Ferenc, a városháza hulladékgazdálkodási csoportjának vezetője adta meg a választ, hogy mit nyer a város a szelektív gyűjtésből.

"A szelektív gyűjtőszigetekről megjelent cikkben feltett kérdésre válaszolva ('... a környezetvédelmen kívül mit nyer a város a szelektív gyűjtésből?'): Természetesen a kezdeti, kísérleti 3 db gyűjtősziget közel sem elegendő, ezért tervezzük több gyűjtősziget létesítését, valamint más gyűjtési módszerek bevezetését. A szelektív hulladékgyűjtés közismert környezetvédelmi hatásai (hulladékból ipari nyersanyag, stb..) mellett a városnak sokkal inkább fontos a tulajdonában levő Berki Hulladéklerakó Telep 'élettartamának' növelése. A '98 novemberében átadott I. ütem 1.sz kazettája hozzávetőleg 45%-ban betelt. Napjainkban egy hasonló lerakó építése kb. 1,5 Mrd forintba kerül. Előre láthatóan -még kedvező állami támogatás mellett is- a beruházáshoz szükséges önerő csak a szemétszállítási díjjak emeléséből lenne előteremthető. Így a szelektív gyűjtés hatásával megtakarított minden köbméter hellyel a szentesi lakosok 'pénztárcája jár jól'."

Szentes, 2003. 08. 25.