Egy napom a Körös-torokban...

...és annak következményei!

 

Az elmúlt héten rendezték meg Csongrádon a Körös-toroki Napokat. Három nap alatt több ezren megfordultak a Körös-Tisza torkolatában, hogy kipihenjék a nyaralás fáradalmait. Így tettünk mi is, de a következő nap kálváriája miatt nem mehetünk el szó nélkül az egynaposra sikeredett látogatásunk mellett. Szombat délután érkeztünk meg a Körösre, és vasárnap délben már a szentesi Kórház sürgősségi osztályán hűsöltem csepegő infúzióval a kezembe kötve, de ne vágjunk a dolgok elé.

 

 

 

Szombaton rendkívül jó idő volt a parton, mert nem volt borús, de száz ágra sem sütött a nap. Érdeklődéssel vártuk a különböző programokat (kötélhúzó verseny, kommandós bemutató, stb.) és közben megmártóztunk a Tisza vizében. Ha megéheztünk, akkor vettünk 240.- forintért 5 dl kólát és lefujtottuk egy 800.- forintos girosz tállal. A vásárláskor volt egy olyan érzésünk, hogy mindenki ezen a három napon akarta megkeresni a teljes nyári hasznot!!! Sötétedéssel biciklivel indultunk haza, és szerencsésen meg is érkeztünk. Ekkor még úgy nézett ki, hogy sikerült eltöltenünk egy kellemes felejthetetlen napot a Körös-torokban.

 

 

 

Leszállt az éj és jöttek a gondok. Hajnali 3-4 óra körül úgy éreztem, hogy egy hatalmas gombóc van a gyomromban, és vészesen közelít a torkom fel!

Innen már csak erősebb idegzetűeknek ajánlom írásomat!

Nemcsak hogy közelített, de már távolodott is, így oda lett a girosz tál. Úgy éreztem, hogy megkönnyebbültem, de nem! Kijött a kóla, a reggeli felvágottas kenyér és stb., szóval minden! Ami már átesett a "ló túloldalára" az pedig alól!

Reggel 10 óráig közel ötször voltam a WC-ben, de ekkor már megijedtem, mert már nem volt mivel kidobnom a taccsot. Ekkor ültünk autóba és besiettünk a Sürgősségi Osztályra. Egy gyors vizsgálat után, már csepegett is az infúzió, amely a sok folyadékvesztés miatt kellet. Kérdésünkre, hogy mi is ez a nyavalya elmondták, hogy most tombol egy vírusos fertőzés, amelynek tünetei: heveny hányás, hasmenés, láz, ízületi fájdalmak. A gyógyulás annál egyszerűbb volt, mint aminek az látszódott, mert ha kiürül a szervezet (alul is meg felül is) elmúlik.

 

 

 

A sürgősségi osztályon elmondták, hogy öt percenként hoznak be egy beteget a Körös-torokból és a megbetegedéseket vírus okozza. Sajnálom, hogy a Körös-toroki napok fekete statisztikáiban erről nem szól senki, pedig bizton állíthatom, hogy több százan, hasonló cipőben járnak, ill. hasonlóan a WC-ben töltöttek egy pár estét. Sajnos emiatt az egy nap miatt, úgy döntünk, hogy jövőre éppen csak a Körös-toroki napon nem fogunk kimenni, mert még egyszer, nem kell, hogy egy este 5 kg-ot fogyjak.

 

 

A sürgősségi osztályon a következő tanácsokat kaptam, amelyekre ha vigyázok, akkor nincs akkora veszélye egy Körös-toroki napnak.

Tanács: Óvakodj az elő víztől, ha alacsony a vízszint, nagy a meleg, és több ezren pancsolnak a lassú folyású területen, mert nem csak itt fürödnek a vízben, hanem a folyó teljes szakaszán, és az aszályos idő miatt nincs vízutánpótlás és frissülés. Ezek a vírusok fekália útján terjednek, és ha sodrással szemben valaki egy könnyedet szösszent, akkor ő már le is rakta a fertőzés alapját.

Nagy melegben NE EGYÉL sült, vagy főtt ételt, sátoros elárusító helyről, mert nem biztosított annak a szavatossága. Csapolt sört sem szabad fogyasztani, csak üvegeset, vagy dobozosat. Arra azért kíváncsi lennék, hogy bizonyos elárusító helyek, hogyan kapták meg az ÁNTSZ engedélyét, mert a partról felszálló homok mindent beborított ezen a hétvégén. Míg másoknak élelmiszer előkészítős elárusító helyet kell kialakítaniuk, addig vannak olyanok, akiknek egy ütött-kopott sátorból is árulhatnak. ???????

Ha mindezekre vigyázol, és elkapod a betegséget, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a nagy folyadékveszteség miatt kiszáradás fenyegeti az ember életét.

 

Körös-toroki kirándulásunk rövid történetét adtam közre, hogy mások tanuljanak, belőle!

Szentes, 2003. 08. 15.