Görögország az egyik legfelkapottabb nyári úti cél. Köszönhetően csodás tengerpartjának és hangulatos szigeteinek. Sajnos az utóbbi években a tömegturizmus miatt megkopott igazi varázsa. Azoknak, akik egyénileg utaznak, még mindig tartogat az ország kellemes meglepetéseket és élményeket. Hellasz igazi mediterrán ország, az emberek kedvességükkel és temperamentumukkal teszik vonzóvá és feledhetetlené utazásunkat. Aki egyszer eljutott Görögországba az nagy valószínűséggel többször is visszatér majd, mert minden feltétel adott a kellemes kikapcsolódáshoz.

 

Görögország

 

Terület: 132,000 km2, melyből 107,000km2 az összefüggő szárazföld és 25,000km2 a szigetek területe. Az ország 2300 szigettel rendelkezik, melyből 180 lakott. A tengerpart hossza 15,000 km.

Lakosság: kb. 10 millió fő

Főváros: Athén

Vallás: görög ortodox

Hálózati feszültség: 220 V / 50 Hz

 

Korfu (KERKYRA)

 

Corfu vagy görögül Kerkyra az olajfák szigete. Erről a természeti paradicsomról csak legekben lehet beszélni. Sajnos mára több turista látogat ide, mint ahány olajfa van a szigeten, de azért még felfedezhetünk nyugodt, csöndes helyeket. Corfu viharos történelme nem sok nyomot hagyott hátra. Mára főként a velencei és az angol építészet remekei maradtak meg, gazdagítva a sziget szépségét.

Beutazási feltételek: Érvényes útlevél szükséges, ami a beutazás dátumától számított min. 3 hónapig még érvényes! Vízumra nincs szükség, ha 3 hónapnál rövidebb ideig tartózkodnak az országban.

Fizetőeszköz: Csakúgy, mint az Európai Unió egész területén, Görögországban is az Euró (€) a hivatalos pénznem. Természetesen a hitelkártyák és utazási csekkek is széles körben elfogadottak.


   A térképre kattintva kinagyítható!  

 

Kezdjük az elején….

A nyári pihenést már sokan elkezdik nézegetni február derekán, de készüljünk fel arra, hogyha olyan exkluzív helyre szeretnénk elutazni ahol még a barátok és ismerősök, de még a szomszéd sem járt, akkor előfordul, hogy az utazási iroda a legváratlanabb időpontban visszamondja az utazást. Ekkor (az utazásunk előtt két héttel, velünk is ez történt) jöhetnek a Last Minute-ajánlatok.

Ezek az utazások semmivel sem rosszabbak, mint a többi, csak olcsóbbak. Tanács: érdemes figyelemmel követni a turnusváltásokat, kivenni a szabadságot és vadászni a last minute ajánlatokat (súlyos ezreket meg lehet spórolni!) Az utolsó pillanatban több ország közül Görögországra és annak is Korfu nevű szigetére esett a választásunk.

 

 

Szerbia                                                                                      Bulgária

 

A busz Szegedről indult Szerbián és Bulgárián keresztül Görögországba. Felvetődik a kérdés, hogy miért Bulgárián és nem Macedónián keresztül vezet a kiutazás? Ez azért van, mert a macedónokhoz való belépéshez vízum kell, ami csak növeli a költségeket.

Érdemes busszal utazni, mert a szomszédos országok látványa után jobban fogjuk értékelni kishazánkat, és örülünk hogy itt élünk.

 

 

 

Az busszal való utazás több mint 27 órát vesz igénybe, amit ki is lehetne bírni, csak nem lenne az utolsó 300 km amely 6 órát vesz igénybe igen komoly szerpentinen. (Kemény gyomrúakat is próbára teszi!)

 

Ha megérkezünk több mint 1 napos utazásunk végén a görög kikötőbe onnan már láthatjuk Lefkimi városát, ahol elsőként pillanthatjuk meg Korfut. Innen a busz mindenkit elszállít az apartmanba, amely elfoglalása után első és legfontosabb feladat, hogy próbáljunk ki minden műszaki berendezést (ventilátor, hűtő, elektromos dugaljak, klíma /ha van/) , hogy jó-e és bátran (olykor színlelve hatalmas felháborodásunkat) reklamáljuk az utazási irodák kihelyezett alkalmazottjának. Ekkor gyorsan intézkednek.

Figyelem! Ha a csapból nem folyik melegvíz, akkor nézzünk ki az ablakon, hogy süt-e a nap, mert általában minden apartmanban napkollektorok melegítik a vizet, tehát „Ha van melegvíz ez jó jel, de csak ha süt a nap, ez már nem jó jel!”.

A következő teendő, hogy találjunk biztonságos helyet a költőpénzünknek, mert ugyan jó a közbiztonság a szigeten (erre fel is hívják a figyelmet az utazási irodák), de a kisördög nem alszik.

Figyelem!!! A matrac alá ne tegyük, mert minden másnap újra húzzák az ágyat!

 

 

Első nap a nagy utazás kipihenésével és strand felfedezésével el is telik.

Következő napon összehívják a buszon utazókat, hogy ismertessék az utazási iroda fakultatív programjait, hogy akik részt akar venni ezeken a szervezett utazásokon, az tudjon tervezni a költőpénzével.

Ezek a kirándulások 27-33 €/fő között mozognak, amely tartalmazza a belépőket, a busz árát és az idegenvezetést. Tanács!!! Csak akkor fizessünk be, ha félünk a külföldön való közlekedéstől, mert amúgy a sziget nem nagy (legnagyobb szélesség 25 km és hosszúsága 65 km) és lehet motort, vagy autót bérelni. Ezeket az idegenvezetők nem ajánlják, mert az utat szegélyező olajfaligetekből az olajbogyók az úttestre hullhatnak és ezeken könnyen megcsúsznak a motorok, autók. Éppen csak azt felejtik megemlíteni, hogy erre csak szeptember végén kell számítani az ott közlekedőknek, amikor már nincs turistaforgalom!

Tanács!!! Érdemes a megbeszélésre papírral és tollal érkezni, és körmölni a különböző helyszíneket, majd motorral körbejárni. Ha viszünk magunkkal görög útikönyvet, akkor ott részletesen elolvashatjuk azt, amit a kirándulásokkor meghallgathatunk.

A motor bérlés kb. 12 €/nap + benzin /unleaded/ (0.8 €/l), de az változhat köbcentitől és a napok számától (7 nap akár lehet 70 €). A fenti összegért egy KYMCO 100 köbcentis robogót béreltünk. (Sima autóvezetői jogsival is kibérelhetjük, és két személlyel kényelmesen közlekedhetünk.)

 

A fakultatív programok az alábbiak voltak:

1. Nagy szigeti körút (33 €/fő)

2. Barbeque hajókirándulás (33 €/fő)

3. Görög folklór est (33 €/fő)

4. Hajókirándulás (33 €/fő)

5. Vízi vidámpark (30 €, gyermek 17 €)

 

A fakultatív programokról csak annyit, hogy az elsőre (1.) csak akkor menjünk el ha bírjuk a szerpentint, mert a sziget úthálózatának több mint 70 %-a az! Amúgy ennél a kirándulásnál tekinthetjük meg a Sissi kastélyt, amit érdemes megnézni (ide 6 € a belépő, de csoporttal 3 €). Ezen az úton megkóstolhatjuk a Koum-kouát likőrgyár termékeit is amelyből a mintaboltból vásárolhatunk is. Tanács!!! Mindent kóstolj meg! Jegyezd meg a nevét, és SEMMIT NE VÁSÁROLJ!, mert a sarki közértben olcsóbban megvásárolhatod. Az út többi részében szép tájakat látunk, de rohanás az egész. A másodikra (2.) akkor, ha szeretjük a különleges ételeket, amelyet a hajó személyzete készít el és korlátlanul fogyaszthatunk belőle. A harmadik (3.) egy görög táncház, ahol megtanulhatjuk a szirtaki lépéseit, és a jó hangulatot itt is italból csepegtethetjük magunkba. A negyedik (4.) kirándulás során egy kis halászfaluba történik, amelyet az idegenvezető (sem) ajánlott. Az ötödik kirándulás a Agios Ionnis-ban található víziparadicsomba szól. Ha nem is a kirándulás keretében, de ezt mindenkinek ki kell próbálnia! A víziparadicsomi tapasztalatokról ITT olvashatunk!

 

A közlekedés: Ugyanúgy mint itt Magyarországon jobb oldalon folyik a közlekedés. A sebességekről azért nem írok, mert azt senki sem tartja be. A motoroknál a bukósisak használata kötelező a nem használatért 78 € büntetést szabhatnak ki a rendőrök. Hozzá kell tennem, hogy senki sem használja a bukósisakokat, csak a frissen érkezett turisták. Tanács!!! Őket ne kérdezzünk meg, hogy hogyan találunk ki Korfu városból, mert ők is ki vezető utat keresik.

 

 

 

Másik a közlekedéssel kapcsolatban, hogy az útkereszteződések táblázottsága olyan, hogy nincs előjelző tábla, így mindig a kereszteződésben kell improvizálni, ha nem ismerjük a várost.

Tanács!!! A görögöknek minden egyenest van, ha kanyarodik az út az is „egyenest” kanyarodik. Figyelem!!! Ha a térképen jelzett úton szeretnénk haladni, ne lepődjünk meg, ha nem találjuk, mert vannak olyan utak is feltüntetve, amelyek sohasem léteztek, és ne lepődjünk meg azon se ha egy település nevével kétszer találkozunk a térképen, mert sok faluból kettő is van ugyanazon a néven! Elég lazák e téren!

A szigeten buszközlekedés van, amely csak erős idegzetűeknek ajánlott, mert a buszok a kiírt időpontokhoz képes 10-20 perccel hamarabb, vagy később indulnak. Ha a vezető úgy gondolja, hogy sokan vannak a buszon akkor „egyenest” meg sem áll. Amúgy a buszokat le kell inteni, mert különben soha sem állnak meg!

 

 

A szigetet négy részben fedeztük fel, amely kellemes kirándulást nyújthat mindenki számára.

Elsőként a sziget fővárosába Korfu városba látogattunk el.

A sziget fővárosa Kerkyra.

Felejtsük el a külvárosi részeket, és meg se álljunk a centrumig. Szükségünk van egy jó térképre ahhoz, hogy mindent megtaláljunk. A városban este hat-hét óra után indul az élet.

 

 

Görög Nemzeti Bank(balról)                                                                            Esplanada                    

 

A Görög Nemzeti Bankot az Efgeniou utca végén lévő kis téren találjuk meg. Ez jó tájékozódási pont, innen indul városnézésünk is. Induljunk el a Voulgareos utcán, ez kivezet minket az Esplanadára, ez a város legnagyobb zöldellő parkja, amely elválasztja a Velencei Erődöt az óvárostól. Itt találjuk a krikett pályát is, amit még az angolok hagytak örökül, (ha szerencsénk van, még játszanak is rajta).

 

 

A tér másik oldalán pálmákkal, eukaliptusfákkal és csodálatos növényekkel beültetett, emlékművekkel és szobrokkal díszített parkot találunk. A zenepavilon, amely szintén itt található, délutánonként kellemes hangulatot teremt az itt játszó zenekarok által.

 

 

Régi Erőd

 

Az Áyios Nikolaosnak nevezett északi városrész legmagasabb pontja a Régi Erőd. A szigetről vizesárokkal leválasztott citadella nagyszerű kilátást biztosít az óvárosra. A brit helyőrségi templom, amelyet 1830-ban Parthenón stílusban emeltek, érdekes építménye az erődítménynek. Ma a Szent Györgynek szentelt templomot az ortodox egyház működteti.

 

 

Szent György palota

 

Az Esplanadára visszatérve a park északi oldalán találjuk a Szent Mihály és Szent György palotát. Az oszlopos épület angol Regency-stílusban épült az 1820-as évek környékén. Manapság múzeumként szolgáló impozáns építmény a történelem folyamán brit főkormányzók, a Jón-szenátus és a görög uralkodók rezidenciájaként szolgált. A palota előtti virágos kertben lévő tógás bronzszobrot Sir Frederick Adam, brit kormányzó emlékére emelték, aki Corfu ivóvíz rendszerét létesítette, amely a mai napig használatban van. Innen pár perces sétával lejuthatunk a kikötőbe. Az útról, amely a rakparton vezet végig, pompás kilátás nyílik a kikötőkre és a szembe lévő Vidos zöldellő szigetére.

 

 

Vitorlás kikötő                                                              Pontikonissi (Egér sziget)

 

Leérve a régi kikötőbe induljunk el az óvároson keresztül vissza az Esplanadára, felfedezve a sikátorok, kis utcák és terek hangulatát, elveszve a Velencei stílusban épült, évszázadok történelmét elmesélő házak között.

 

Szent Spyridon temploma a sikátoros bazársoron

 

A sziget leghíresebb templomát, melyet Szent Spyridonnak szenteltek az Artis utcából nyíló kis téren találjuk, nem messze a Listontól. 1589-ben építették. A sziget védőszentjének, Szent Spyridonak relikviáit is itt láthatjuk.

 

Városháza                                                Püspöki palota               

 

A velenceiek a törvényhozás számára az 1600-as évek végén építették a Városházát, amely a Voulgareos utcából nyíló téren van. Itt található a Püspöki palota és a Morosini emlékmű is. Esténként a téren komolyzenei koncertekkel és szabadtéri előadásokkal szórakoztatják az ide látogatókat.

Hangulatos éttermek teszik látványossá gyertyafényes asztalaikkal, a pálmafákkal és virágos kertekkel díszített teret.

 

                                 Liston árkádok                                                            Gyros sütöde

 

Visszatérve az Esplanada nyugati oldalára, a francia megszállás alatt épített Liston árkádokkal ékesített kávézóihoz, egy pillanatra Párizsban érezhetjük magunkat. A francia építész mester Mathieu de Lesseps a fények városának rue de Rivoli-ját vette alapul a megépítésénél. Esténként itt összpontosul Corfu város élete. E kellemes kávézókban üldögélve átérezhetjük a mediterrán világ hangulatát. Igazán pihentető és érdekes élményt adva városnézésünk után.

 

Corfu város látnivalóit nem fedezhetjük fel egy nap alatt. A második túrát érdemes kora délelőtt kezdeni, az Új Erőd alatti gyümölcs és halpiacnál. A piac feletti citadellát 1576-89 között építették a velenceiek, a kikötőt védő dombra. Innen szép kilátás nyílik a városra. Tiszta időben a horizonton feltűnő fehér hajókat is láthatjuk, ahogy az Albán partok előtt elhaladva kifutnak a nyílt tengerre, Itália városai felé.

 

 

Új erőd éjjel                                                          Bazársor

 

A délelőtti órákban hódolhatunk a magyarok szenvedélyének, a szieszta kezdetéig nyitva tartó üzletek és bazárok tucatjaiban, miközben újra felfedezhetjük a kis utcák és terek hangulatát.

A várostól délre, közvetlenül a repülőtér kifutója mellett Kanóniba is érdemes ellátogatni. Remek hely a fotózásra, az öbölben két kis sziget ad helyet egy kolostornak és egy templomnak.

 

 

 

 Vlakherna szigetén egy fehér kolostort láthatunk, melyet Szűz Máriának szenteltek, keskeny úton közelíthetjük meg Corfuról. A másik sziget neve Pontikonissi, itt egy 13. századbeli templomot találunk. Homérosz szerint Poszeidon kővé változtatta Odüsszeusz hajóját, mikor a trójai háborúból visszatért és ebből született a sziget, amit csak hajóval lehet megközelíteni. Kanóni panorámás kávézója teraszáról lehet a legszebb felvételeket elkészíteni a közeli szenthelyekről. Valamint a repülőtér le- és felszálló gépei is fantasztikus témát adnak. Kanoni és Perama partjait, a repülőteret védő gát köti össze, melyen mi is átsétálhatunk.

 

 

Kirándulás a sziget északi részén

Corfu igazi szépségét a sziget északi részén fedezhetjük fel. A legcélszerűbb autóval bejárni a szigetet, mivel a túra útvonala elég hosszú. Nem ajánlott a motorbérlést, veszélyes és már az út felénél átkozni fogjuk döntésünket a kényelmetlensége miatt. A túrát Corfu várostól kezdjük az észak felé vezető tenger melletti úton haladva.

Az első említésre méltó tenger parti üdülőtelep Gouvia, remek hely a fürdőzésre. Igényesen kiépített strand és vízisportokra alkalmas öböl várja azokat, akik itt akarják eltölteni szabadságukat.

 

 

Gouvia partja                                                  Power Jumping (emberkilövő)

 

Az éjszakai élet talán itt a legjobb a szigeten. A Skandináv országokból érkező kedves lányok mindent megtesznek azért, hogy erősítsék a népek közötti barátságot. Ez a hely fiataloknak ajánlott. Itt biztos nem lelnek nyugalmat azok, akik a csendes kikapcsolódást keresik. Ezzel ki is merült Gouvia bája.

 

 

 

Ipssost elhagyva Nissaki felé fantasztikus szerpentineken, csodálatos öblök mellett elhaladva folytatjuk a Pantokrator hegy oldalában utunkat, egészen Kassiopiig. Kellemes kis üdülőfalu, már az ókori Rómaiak is felfedezték. Abban az időben a sziget fővárosának tették meg a hódítók. A bizánci megszállás kezdeti szakaszában fontosabb szerepet töltött be Kerkyra életében, mint Corfu városa. Az első évezred végén a szlávok és a keleti gótok támadásai ellen a település tengeri bejáratának keleti oldalán építették fel a mai is látható erődöt. Manapság már csak a turisták rohamainak kell ellenállnia.

 

 

Halászfaluból átalakult strandfalu                                        Haltelep                     

 

Utunkat tovább folytatva az északi fő úton Sidariig, nem sok említésre méltó látnivaló van. Sidari egyedüli látványossága a strand nyugati oldalánál kezdődő homok sziklák. Az üdülőfalut felejtsük el, ha csak nem akarunk ebédelni vagy valami frissítőt magunkhoz venni.

 

 

Sidari

 

Egyébként nem árt feltankolni ásványvízzel és üdítőkkel, mert a túra további részén nem lesz lehetőségünk vásárolni ilyen létfontosságú dolgokat. A nyugati irányba vezető úton kell elindulnunk Peroulades irányába ahhoz, hogy a sziget egyik legszebb partszakaszához érjünk. A panoráma view táblát követve pár kilométere a falutól megérkezünk Corfu félelmetesen szép, világvége hangulatát árasztó tenger partjához, ahol a meredek sziklafal alatt homokos strand vár ránk. Az oda vezető úton a vállalkozó kedvűek letérhetnek azokhoz az elhagyatott partszakaszokhoz, ahol csak igen kevesen fordulnak meg. Ezekhez a homokos kristálytisztavizű kis öblökhöz olajfa ligeteken keresztül vezet a kátyúkkal teli földút. A sziget legszebb része található errefelé.

 

 

                            Olajfa liget                                                     kanyargós út vezet Paleokastritsa felé

 

A Sidari és Paleokastritsa közötti partszakasz egy külön túrát érdemel, főként azoknak, akik szeretik a kiadós sétákat és az érintetlen csodálatos természetet. Az Afionas és Makrades között lévő partok feledhetetlen élmény nyújtnak.

Sidariból elindulva, a hegyek között megbúvó kis falvakon keresztül, olajfa ligetekkel szegélyezett kanyargós út vezet Paleokastritsa felé. Ahogy közeledünk Paleo felé egyre több útszéli bor és méz árussal fogunk találkozni. Meg kell állnunk valamelyik kedves, agg őslakósnál, hogy megkóstoljuk a házi borok valamelyikét, ha esetleg vásárolunk a finom nedűből, még a helyszínen érdemes megízlelni az üveg tartalmát. Nem biztos, hogy a választott bor van az üvegben! A helybéli idős emberek szívesen állnak modellt fotózáshoz, ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget.

 

Bella Vista

 

Paleokastritsát először a hegy oldalán kanyargó szerpentinről fogjuk megpillantani. A sziget sokak által legszebb helyének tartott panorámája tárul itt elénk. A 13. században épített Theotokos kolostor teszi fel a koronát, az egymást követő hat kis öböl és a zöldellő dombok lenyűgöző látványára. Leérve a faluba turisták hada fogadja az idelátogatókat. Itt mindent megtalálunk, amit a modern üdülőhelyek nyújtani tudnak. A kolostort feltétlenül meg kell látogatnunk. A fehérre meszelt falak között egy kis múzeum található, ahol több száz éves ikonokat és könyveket mutatnak be, a múlt századból származó tengeri kagylók között. Az udvart és a teraszokat növényekkel díszítették, pazar kilátás nyílik a tengerre és a Paleo felet magasodó erdővel borított hegyre. A faluba visszatérve nem csak a parton találunk szórakozási lehetőségeket, de részt vehetünk az üveg fenekű hajón lévő kiránduláson is. (De akár milyen kecsegtető a hajóskapitány ajánlata, kár a pénzért, ill. az €-ró ért, mert amit a búvár megmutat a tenger fenekén, azt a homárokat a hajó végéről adja le az egyik matróz, amikor senki sem látja a vízben lévő búvárnak, mert amúgy nincs semmi a tenger ezen szakaszán!) Végezetül, Paleokastritsából a hegyeken keresztül vezet az út Corfu városba.

 

 

Kirándulás a sziget középső részén

Ez a túra sokkal rövidebb, mint az északi. Ennek ellenére érdemes a délelőtti órákban elindulni, hogy még a déli forróság előtt letudjuk a kötelező látnivalókat, és utána át tudjuk adni magunkat a Jón-tenger hűs habjainak, ahol Odüsszeusz hajótöröttként vetődött partra, Nausica ölelő karjaiba. Ez volt tízéves kalandozásának utolsó megállója, mielőtt visszatért volna Ithakába, szerető hitveséhez.

 

 

 

Corfu városától dél felé a Benitsesbe vezető tengerparti úton indulunk el, felfedezni Erzsébet királynő rezidenciáját és a nyugati part középső részét, ahol a sziget legjobb strandjai vannak. Perama felé közeledve Európa legrövidebb repülőtéri kifutópályáját láthatjuk, előtte az egérszigetnek nevezett Pontikonissit, fehér templomával. Perama az egyik legzajosabb üdülőhely a szigeten, a nagy repülőgép forgalom miatt. Előnye viszont, hogy közel van Corfu városhoz és Benitseshez, ahol az éjszakai életre vágyók érezhetik jól magukat. Tovább haladva Benitses előtt elágazik az út Achilleion felé. Az út beláthatatlanul kanyarogva emelkedik fel az olajfák között, Sissy kedvenc palotájához.

 

 

Az 576 méter magas Ag. Deka hegy észak-keleti oldalán elterülő birtokot 1890-ben vásárolta meg Erzsébet osztrák-magyar császárné. A szobrokkal díszített fényűző kert közepén építették fel az eklektikus neoklasszikus stílusban fogant épületet. Sokak szerint az építészet ezen "műhibáját" Carito olasz építőmester követte el. Az építészeket kivéve azt hiszem minden látogatónak szép emléket fog nyújtani a főnemesi nyaraló. A palota ma nyitva áll a látogatók előtt kis múzeumával, amely ízelítőt ad Sissi és Vilmos császár corfui életéből. A nyáron kaszinóként üzemelő villa kertje tartogatja számunkra az igazi látnivalókat. A 150 méter tengerszint feletti magasságban lévő teraszokról csodálatos kilátás nyílik Corfu szigetére.

 

 

 

Folytatva utunkat a nyugati part irányában Pelekas felé, hegyen völgyön keresztül kanyarog az út, az elengedhetetlen olajfákkal és ciprusokkal szegélyezve. A hegyek oldalában megbúvó kis falvak és a zöldellő természet elfeledteti velünk a hétköznapok rohanását. Az utat gyorsan meglehet tenni annak ellenére, hogy hajtűkanyarokkal tűzdelt, keskeny aszfaltút vezet a nyugati partig. Pelekas bájos kis település, már a század elején felfedezte II. Vilmos német császár, aki itt gyönyörködött a közeli kilátóból, a sziget legszebb naplementéjében. A falun áthaladva olajfaligeteken keresztül kígyózik le az út a Glifada strandra, ahol széles, 1,5 km hosszú homokos partszakasz várja a napimádókat. Észak felé pár kilométerre Pelekastól Mirtiótissa mellett, egy másik gyönyörű strand fogad minket. A meredek sziklákkal csipkézett part, homokos kis öblöket formáz a Földközi-tengerben, fantasztikus hangulatot árasztva. A part északi végéből ösvény vezet fel a Mirtiotissa kolostorhoz. Varázslatos helyen építették fel ezt a szenthelyet, de nem ez fogja lekötni figyelmünket, hanem az a fantasztikus panoráma, ami elénk tárul.

 

 

Agios Ioanis-ban ne feljtkezzünk megnézni a AQUA LAND vízividámparkot!!!

 

AQUA LAND-i képeket ITT tekinthet meg!

 

Még északabbra Ermones partjainál, ahol Odüsszeusz a hajótörés után a partra vonszolta magát, mi is fürödhetünk. A kavicsos strand felett emelkedő sziklafal tetejére kabinos felvonóval juthatunk fel. Lenyűgöző kilátás fogad minket az öbölre és a legendás emberalakot idéző sziklára. Ha Pelekastól dél felé kalandozunk Aspe magasságáig kitűnő strandokat találunk gyönyörű környezetben, de ha nem félünk letérni az aszfaltútról, egyedülálló elhagyatott öblöket is felfedezhetünk . Érvényes egész Corfura, hogy a zsúfolt partszakaszoktól nem messze mindig találunk nyugalmas és csendes öblöket, ahol megszabadulhatunk a tömegtől és a modern turizmus által kínált szolgáltatásoktól.

 

 

Kirándulás a sziget déli részén

 

 

 

Corfu déli részének keleti oldalán Kavosig üdülő falvak sorakoznak, a nyugati oldal még nincs kiépítve szerencsére. Csak akkor érdemes ezt a területet felfedeznünk, ha már teljes egészében bejártuk a sziget északi és középső részét. Ez a szigetrész az angoloké! Túlságosan nem érdemes ellátogatni ide, mert a homokos part miatt zavaros a tenger és a meleg aszfaltba beleolvadt söralátétek elcsúfítják a főutcát, de akinek van ideje és energiája az nézze meg! Egy fontos adat a déli árakhoz, hogy az alábbiakban felsorolt árakat 1,5-el meg kell szorozni!!!

 

Gasztronómia és árak

Ételek

Keftedakia - Fasírozott húsgolyók

Skordalia - Olajjal és fokhagymával készült krumplipüré

Muoszaka - Rakott krumlihoz hasonló, padlizsánnal, darálthússal, krumlival (5-6 €)

Gigantes plaki - Fehér óriásbab paradicsomszószban

Szuflaki - Nyársonsült, füszerekkel ízesített rablóhús

Malitzano saláta - Sültpadlizsánból készült saláta, olajjal füszerekkel

Dolmadákia - Rizzsel és hússal töltött szölölevél

Taramos saláta - Majonézes ikra citrommal

Paidakia - Füszeres bárányhús faszénen sütve

Szutszukákia - Sültkolbász

Tzatziki - Joghurtszósz uborkával, foghagymával, olívaolajjal

Kalamariakia - Sült tintahal

 

Italok

Ouzó - ánizspálinka

Metaxa - konyak

Retsina - Gyantás bor

 

Árak:

Pita Gyros – 1,3-2,8 €

Coca-Cola (1,5 l) 1,5 €

Szénsavas ásványvíz 0,5 €

Felvágottak (10 dkg) 3 €

Kenyér: 0,75 kg – 2,5 €

Tejföl: nincs

Jégkrém (tölcséres): 1,5 €

Fagylaltkehely: 3,8-5,2 €

 

Szentes, 2003. 08. 05.