Fianna együttes koncertje

 

 

2003. augusztus 8-án a Művelődési és Ifjúsági Ház szabadtéri színpadán lépett fel a FIANNA együttes. Közreműködött: Lang János - hegedű, Varga Kornél - gitár, Török Gábor -bőgő, Matuska Tímea - ének, Rákai András - harmonika, Kertész Ákos - ütőhangszerek

 

A Fianna zenekart 1996-ban alapította Lang János és Varga Kornél. Abban az időben az együttes a tradicionális ír zene hű tolmácsolását tűzte ki célul. Ezáltal a zenekar hamar népszerűvé vált Magyarországon kívül is, elsősorban azokban a klubokban, ahová az eredeti ír folklór rajongói jártak. A Fianna életében nagy változást hozott, amikor Jani egy angliai turné során megismerkedett Alan-nel, így vette kezdetét egy mindmáig egyedülálló angol-magyar zenei együttműködés. Ebből született a Fianna első albuma is, The Mad Skeleton címmel, amelynek zenei anyaga főként tradicionális ír zenére épült. Később Jani, Kornél és Alan mellé újabb tagok: Ákos, Luke és Rick csatlakoztak.

 

 

 

Így alakult ki a Fianna mostani felállása, és az a sajátos hangvétel, amely úgy ötvözi az európai tradicionális- és modern zenei elemeket, hogy mindvégig az egyik legősibb örökségben: a kelta tradícióban gyökerezik. A ritka találkozás létrejött: az együttes angol zenészeit mindig is érdekelte Kelet-Európa zenei világa, a magyar muzsikusok pedig alaposan megtanulták a kelta zenei stílusokat. A Fianna zenéje ezért egyedi: a muzsikusok nemcsak azt a zenei világot képviselik amelyben felnőttek, így saját szerzeményeikben magától értetődően simulnak egybe az ír, angol, skandináv, magyar és balkáni népzenei motívumok.

Szentes, 2003. 08. 13.