Falunapok Szegváron - 2003

 

Talán nem szerencsés a következő témával kezdeni a Falunapok összefoglalóját, de ezzel a kis balesettel Szegvár belekerült a az összes médiába. Mi is történt?

 

 

Hét tíz év alatti gyermek sérült meg, szerencsére csak könnyebben, amikor egy körhinta felborult Szegváron.

"A falunapok keretében a művelődési ház udvarán felállított forgó szombaton este a második menetben, indulás után néhány perccel kibillent, az üzemeltető hiába próbálta visszatartani" - mondta el a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

M. Toronykőy Márta tájékoztatása szerint hat gyermek sérülését a mentők a helyszínen ellátták, egy gyereket nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel kórházba szállítottak.

A szóvivő közölte, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt indult meg szakértők bevonásával az eljárás az ügyben.

 

Ennyi a hivatalos hír, de ami a híradásokból kimaradt:

A körhintát üzemeltetőknek minden engedélyük rendben volt, ezért a szervezők bíztak abban, hogy nem lesz probléma annak működésével. Miután az eset megtörtént pillanatok alatt szétszerelték, az amúgy nem nagy méretű körhintát, amely kérdéseket von maga után, de ezt a szakértők dolga feltenni és megválaszolni.

A gyermekek felületi sérüléseket szereztek, ami miatt tetanusz injekciót kaptak, tehát nemcsak a könyökük, de a fenekük is bánta ezt a kis szórakozás.

Egy gyermeket a mentők beszállítottak a szentesi kórházba, de csak megröntgenezték a térdét, mert nagyon fájlalta. Ezek után ő is hazatérhetett.

 

A sajnálatos az egészben, hogy egy órán belül minden média (mint a hiénák) megjelentek a helyszínen és égtek a telefonvonalak, hogy ki tud nagyobb fenekét keríteni az egésznek. Szerencsétlenebbül is végződhetett volna ez a baleset, de szerencsére ez nem így történt.

 

Mindezek árnyékában

(amiről elfelejtkeztek tudósítást adni a médiák)

átadták Szegvár új piacterét.

 

 

A szegvári Falunapok második napján (2003. augusztus. 17) a nagyközség központjában található piacteret adták át a község lakosainak.

A megépítéshez szükséges negyvenmillió forintot pályázat útján teremtette elő a nagyközség önkormányzata.

 

 

 

Az új piacteret az ünnepség elején Zsadányi József katolikus lelkész áldotta és szentelte meg.

 

 

Ezek után Szenczi Sándorné polgármester-asszony avatta fel talárjában (melyet a megyei Pünkösdölő Fesztiválra kapott a Megyei Önkormányzattól) az új fedett elárusítóhelyekkel rendelkező piacteret.

A polgármester-asszony elmondta, hogy a nagyközség képviselőtestülete augusztusi ülésén fog dönteni a működtetés új rendszabályairól, de az már biztosnak vehető, hogy a szegvári őstermelőknek nem kell helypénzt fizetni.

 

 

 

Az ünnepség után mindenki végigjárhatta a művészeti csoportok által elfoglalt asztalokat, ahol rendkívüli módon "kultúrát" árultak.

 

 

 

Jól megfértek egymás mellett a festők, szobrászok korongozók, de ...

 

 

 

... gasztronómiai érdekességként mindenki megkóstolhatta a szegvári kalácsot.

 

 

 

 

A falunapok fő helyszíne a szegvári Művelődési Ház előtt található tér volt, ahol a felállított színpadon egymás követték a művészei bemutatók. Az estéhez közeledve pedig a szegvári karate csoport bemutatóját láthattuk, ahol is repültek a  téglák, törtek a cserepek ...

 

 

 

... egyes törési bemutatók közben fel-fel szisszent a közönség, mert a látvány már nekik is fájt.

 

 

Sokan várták az est sztárvendégét a Füsti Fecskéket, akik mulatós hangulatú nótáit többen dúdolták, mert a szegvári embertől nem áll messze a mulatás.

 

 

 

 

 

Az Öttömösi 3 tenor élő zenés kabaréja stílusban a Három tenor (Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras) és a Irígy Hónaljmirigy ötvözete.

 

 

 

Míg odakint folyt a vigasság, addig a Művelődési Házban az érdeklődők Piti Kata-lin festő-grafikus kiállítását, és ...

 

 

... "Ezer éves örökségünk, avagy Csongrád megye hozománya" című vándorkiállítást tekinthették meg.

 

 

 

A rendezvény végéhez közeledve, árverésre kínálták Piti Kata-lin: Napraforgók című képét, és a befolyt összeget jótékony célokra (szegvári gyermekek megsegítésére) fogják felhasználni. A kikiáltási áron (17.500 Ft) "gyorsan" el is kelt.

 

Ezek után Szenczi Sándorné polgármester-asszony összefoglalta a két napot, mert sajnos a Pletyka Anyu esete után újabb negatív reklám hangzott el a médiákban a községről. (Érdekes, hogy senki sem firtatta, hogy hova valósiak a körhintát üzemeltető vándor vidámparkosok.)

Mindezek mellet rendkívül jól érezték magukat a község lakosai, és bizton állíthatjuk, hogy nem volt olyan lakos aki ne vett volna részt valamelyik programon.

 

 

A falunapot tűzijáték zárta, ami után mindenki úgy köszönt el, hogy ...

... "Találkozunk jövőre ugyanitt!!!"

Szentes, 2003. 08. 19.