Nem fért a "bőrében" a Csicsóka!

Tűz ütött ki a Levéltár kutatótermében!

 

 

2003. június 12-én reggel 7 óra 45 perckor riasztották a szentesi tűzoltóságot, hogy tűz ütött ki a volt Megyeházán, annak is a levéltári részében.

 

 

 

A Levéltár munkatársa reggel a szokott módon próbálta meg kinyitni a Levéltár bejárati ajtaját, de sajnos nem a megszokott kép fogadta, hanem hatalmas füst. Lélekjelenlétének köszönhetően azonnal áramtalanította az épületet és riasztotta a tűzoltókat.

A tűzoltók két fecskendővel érkeztek a helyszínre, ahol gázálarcban behatoltak az épületbe.

 

 

 

Mindenki kíváncsi, hogy mi lehetett a tűz keletkezési oka? Kérdésünkre Varga Tibor őrnagy felelt, aki elmondta, hogy elektromos zárlat okozta a tüzet.

 

         

 

És hogy mi vált a lángok martalékává? A tűz okozta anyagi kár "nem jelentős" az ott tárolt értékekhez képest, mert egy ventillátor, egy íróasztal, egy írógép, a függöny és a szakkönyvtár leltárkönyve égett porrá, de a járulékos kár ÓRIÁSI! Mivel a nyílászárók jól működtek ezért az órák óta parazsalló tűznek nem volt oxigén utánpótlása és így nem a lángoszlop nőtt, hanem a korom mennyiség!

 

 2003. áprilisában készült fotó mára már az ARCHÍV jelzőt kapta!

 

Minden polcot, könyvet, iratot és festményt vastag korom réteg borít. Értékes és pótolhatatlan festmények ugyan látszólag nem károsodtak, de a kutatóteremben megrekedt nagy hő biztos hogy nem használt semelyiknek sem.

 

Szentes, 2003. 06. 12.