Az újjáépített ligeti strandfürdőben elkezdődött az évek óta nagy sikernek örvendő Aquafitness torna.

Nyilván nem okozunk nagy meglepetést, ha eláruljuk: mint annyi hasonló tornát, ezt is az amerikaiak találták ki. Azonban, ha hihetünk az eredettörténetnek, már az aquafitness keletkezése is izgalmasabb annál, mint hogy néhány túlsúlyos jenki megrendelésére egy gyógytornász kiötlött egy újabb mozgásformát. Állítólag egy Glenn McWalters nevű amerikai tengerészgyalogos és atlétaedző fejlesztette ki, Vietnamban szerzett lábsérülése rehabilitációja céljából (vagyis a dolog csak nálunk új, odaát vagy húsz éve elterjedt). Mr. McWalters tehát kidolgozta az edzésprogramot, amely olyannyira jól sikerült, hogy nyilvánvalóvá vált: egyáltalán nem kell háborús sérülés ahhoz, hogy használható legyen.

 

 

 

Kiderült, rengeteg ember számára előnyös az aquafitness. Először is azok számára, akik már kipróbáltak valamilyen aerobikot, de koruk, nem megfelelő fizikai állapotuk, illetve súlyfölöslegük miatt többet ártott, mint használt; ők a gerinc- és ízületi bántalmak veszélye nélkül szállhatnak vízbe (ennek magyarázatát lásd alább). Aztán bátran ajánlható élsportolóknak is, kiegészítő mozgásként, s természetesen ugyancsak alkalmas eredeti funkciója, azaz a sérülések, betegségek utáni gyógyulás elősegítésére. S végül, de nem utolsósorban: a teljesen egészséges átlagemberek szervezetére szintén jótékony hatással van, mivel segíti például a vérkeringést, illetve alakformálásra is kiválóan alkalmas.

 

 

A titok:

Az aquafitness titka, hogy a víz felhajtóereje és sűrűsége révén úgy készteti komoly erőkifejtésre az izmokat, hogy közben kíméli az ízületeket és a gerincet, valamint a test egész támasztórendszerét. Lényege, hogy a különböző segédeszközöket a vízben mozgatjuk, ami nehézségben megegyezik egy 2-2,5 kilogrammos súlyzó levegőben történő emelgetésével - nem mellékes viszont, hogy annak minden veszélye és kellemetlensége nélkül.

 

Ha sikerült felkeltenünk érdeklődését a torna iránt, akkor tekintse meg az edzéseket hétfő, szerdán és pénteken 18 órai kezdettel. Az edzéseket Horváth Sándort vezeti.

 

Szentes, 2003. 06. 06.