XII. AKTFOTÓ KIÁLLÍTÁS

Szentes - 2003.

 

 

"A festészet legnagyobb korszakaiban az akt ihlette a legnagyobb műveket; és amikor nem volt kötelező téma, akkor is megtartotta a rangját, mint akadémiai gyakorlat és a mesterségbeli tudás bizonyítéka. Az emberi test, mint téma, telis tele van képzettársításokkal, és ezek a képzettársítások akkor sem tűnnek el teljesen, amikor a test átváltozik művészetté". - Eifert János fotóművész

 

 

 

Huszonnégy esztendővel ezelőtt rendezték meg az első aktfotó-kiállítást Szentesen. Akkoriban a meztelen test bármilyen megközelítésben a prüdéria elítélésére számíthatott, mégis elnyerte a hivatalos kultúrpolitika tűrését, később elismerését. Kruzslicz Pál, a művelődési ház akkori és most újra megválasztott igazgatója nyitotta meg a kiállítást 2003. június 14-én.

 

 

 

Az akt pályázatra 85 szerző 465 alkotást küldött be, melyek közül a szakmai zsűri (Eifert János, Juhász Miklós, Módos Gábor) 38 szerzőjének 83 fotóját tartotta érdemesnek a kiállításon való megjelenésre.

 

               I. díj                                       II. díj                                       III. díj                                   MAFOSZ plakett  

Hlavaty K.: Műtermi tanulmány      Nagy I.: Bimbók         Szatmáry-Király Á.: Bezártság           Marton F.: Zuhatag    

 

Az első díjat a sepsiszentgyörgyi Hlavaty Károly nyerte el, Műtermi tanulmány című képével, melynek hangulata a századelőt idézi, a modell megörökítésében a szelíd kiszolgáltatottság és az érzékeny védelem egyaránt érvényesül. A második díjat a Szentesi Fotókör tagja Nagy István kapta Bimbók című képéért. Ezen a felvételen a művész ötletessége és kísérletező alkata tetten érhető. A harmadik díjjal jutalmazta a zsűri a sajógalgóci Szatmáry-Király Ádám Bezártság című képét: e felvétel hangulata nem a legkellemesebb, ugyanakkor visszaadja a cím erotikus tartalmát, miközben megjeleníti a szabadulás esélyét is. A mindszenti Marton Ferenc Mafosz-plakettet nyert el Zuhatag című képével, ahol a látogatót az elomló szőke haj a vízesésre emlékezteti, alátartani a kezet valóban hűsítő lehet.

 

 

Nagy István veszi át a díjat Szirbik Imre polgármestertől       Marton Ferenc Mafosz-plakettet vehetett át.   

Szentes, 2003. 06. 16.