Május 31-én hajnalban gyűrűs napfogyatkozás lesz.       

 

Az 1999-es teljes totalitás óta ez az első alkalom, amikor napfogyatkozást figyelhetünk meg Magyarországon. A Hold nem takarja el a teljes napkorongot, ezért csak részleges napfogyatkozásról lehet beszélni, amelynek "útvonala" Észak-Afrikán, Európán, Észak-Ázsián, Grönlandon, Észak-Kanadán és Alaszkán át vezet. A fogyatkozás Magyarországon 5 óra 18 perckor lesz a legnagyobb, amikor a Hold a napkorong több mint 80 százalékát eltakarja. Reggel fél 7 előtt a nap már teljes egészében lesz látható az égbolton.

 A képre kattintva kinagyítható!

 

Korán kell kelnie annak, aki kíváncsi erre az égi jelenségre, ráadásul nehéz olyan helyet találni, ahol szabad a rálátás a teljes észak-keleti horizontra. A fővárosiak a legegyszerűbben magas házak tetejéről, a Hármashatárhegyről, vagy a budai Duna-partról nézhetik végig a napfogyatkozást, de jól lehet látni a Balaton északi partján, vagy az Alföldi területeken is.

A felkelő nap sugarai a légkörben levő por és gázok miatt nem olyan erősek, ennek ellenére szigorúan tilos védőszemüveg vagy más eszköz nélkül nézni a napfogyatkozást

 

A részleges napfogyatkozás adatai a NASA honlapján:

http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/ASE2003/ASE2003.html

Szentes, 2003. 05. 27.