A KIHÍVÁS NAPJA          

 

2003. május 28-án - minden év májusának utolsó szerdáján -, immár 13. alkalommal került megrendezésre a Szabadidő Sportszövetség szervezésében, a Kihívás Napja, a nemzetközi sportnap. A kezdeményezés Kanadából indult ki, és az egész világon elterjedt. A célja az egészséges ember, életmódra nevelés, illetve a legsportosabb település cím elnyerése. 15 perc folyamatos fizikai teljesítést értékelnek, lehetőleg minél több fajta mozgásformában.

 

 

A Klauzál Gábor Általános Iskolában akadályversenyeket rendeztek.

 

Az eddigi 13 magyarországi alkalom során 7 olyan település van, amelyik kivétel nélkül mindegyiken részt vett, köztük Szentes. Volt olyan, amikor kategóriában nyertünk, de ezt az idén sem tudtuk megismételni. Annak ellenére, hogy a teljesített pontjaink száma, nagyon megközelítette a város lakosságának létszámát, hiszen a 21 órai jelentés alapján Szentes 32257 pontot ért el, ami „statisztikailag” közel 100 %-os megmozdulást jelentett.. Ezzel az eredménnyel azonban a kategóriánkban csak a 11. helyet értük el, de azért több budapesti kerületet meg tudtunk előzni.

 

Az óvodások 15 perces vízcsapkodásba neveztek be!

 

 

 

Mint nemzeti sportváros kitettünk magunkért, hiszen a hajnali úszóktól, az óvodákon, iskolákon át megmozdultak a hivatalok, intézmények, a honvédség tagjai., A délutáni órákban több tucat sportágban, pedig az egyesületek tagjai, versenyzői sportoltak. Felhívásunkat komolyan véve olyanok is megmozdultak, akiktől igazán ilyen teljesítményt nem vártunk, mint pl. a Sima F. utcai pszichiátriai Intézet tagjai, ápoltjai, akik egy órás sétával járultak hozzá a sportnap sikeréhez, illetve a saját egészségük fenntartásához.

 

 

 

Részt vettünk a Délvilág-Délmagyarország születésnapi futásán, a „Stafétafutás Délmagyarországgal” elnevezésű rendezvényen.

 

 

 

A Sportcsarnokban, a Sportközpontban, a Teniszpályákon, a Sportuszodában egész nap szervezett versenyek és spontán mozgási lehetőségek voltak biztosítva.

A Sportcsarnokban egész nap pattogott valamilyen labda, illetve – elsősorban a hölgyek – kipróbálták az aerobic több fajtáját. A középiskolásoknál a fiú labdarúgótornát a Barta J. a női kosárlabdát a Horváth M. Gimnázium, a fiú kosárlabdát a Pollák tanulói nyerték.

 

 

II. Mountain Bike verseny

 

 

Az Ifjúsági Ház területet adott a nagy sikerű II. Mountain Bike versenynek. Őket az időjárás egy kicsit megtréfálta, mert a hirtelen leszakadó eső nagyon csúszóssá tette a füves emelkedőket, akadályokat.

 

 

 

 

 Nem hivatalos hivatalok versenye

 

Hagyományokat ápolva Szentes és Csongrád hivatala és önkormányzati testülete több tusában mérte össze erejét.

 

 

 

Elsőként kötélhúzásban mérte össze a két város képviselőtestülete erejét. Szirbik Imre Szentes város polgármestere és Bedő Tamás Csongrád város polgármestere köszöntötték egymást, mint csapatkapitányok.

 

1. forduló

 

 

A verseny Takács László, a Városi Sportcsarnok vezetőjének "vezényszavára" indult. A szentesi csapat még észbe sem kapott, de a csongrádiak már gőzerővel húztak.

Az első fordulót Csongrád nyerte. (0-1)

 

2. forduló

 

 

Másodjára már jól rajtoltak a fiúk, de az aszfaltgyűrő versenyt ismét a csongrádi csapat nyerte.

A második fordulót is Csongrád nyerte. (0-2)

 

3. forduló

 

A végére egészen jól belejöttek a fiúk a kötélhúzásba, csak még az összhangon kell javítaniuk, mert Móra képviselő úrnak elég lett volna helyzeti energiáját kihasználva hátradőlni, Halmai képviselő úrnak pedig nem kellett volna belülről gyengítenie a csapatot, mert nagy igyekezetében éppen hasba rúgja Baranyi képviselőt. Polgármesterünknek az utóbbi időben sikerült sok munkával sok kilótól megszabadulnia, ami szintén hátrányául szolgált a csapatnak. De sebaj!, elvégre OKOS ENGED!

 

 

 

Szirbik Imre gratulált az ellenfél csapatkapitányának és közölte, hogy ezzel még nincs vége a versenynek!

 

 

 

Az első versenyszámot (kötélhúzás) a csongrádi képviselőtestület nyerte, de a ligeti strandon lévő Free Styles formátumú úszást (nem orr hosszal, hanem medence hosszal) a Szentes nyerte.

Teniszben is a Csongrád diadalmaskodott, azonban a teremfociban már csak a szentesiek örülhettek.

 

 

 

A hivatalok közötti teremfoci mérkőzésen 5:3, a testületek között 5:2 lett a végeredmény.

 

 

 

A Sportszállóban megtartott eredményhirdetés, és a fehér asztal melletti beszélgetés példaértékű lehet más önkormányzatok számára is.

Szentes, 2003. 05. 29.