Flórián Nap

 

 

2003. május 4-én (Szent Flórián napján) a szentesi tűzoltók is megemlékeztek védőszentjükről Szent Flóriánról.

Szent Flórián története:

Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az "Isten tűzoltójának alakját. A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését.

Cesiaban (a mai Felső-Ausztria területén) született a III. század második felében Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, rövidesen a Caecia erőd parancsnoka lett. A legenda szerint az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián - szinte kilátástalan helyzetből - megfékezett. Katonái, kiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát s hírét szájról szájra adva, megszületett a Flórián-legenda.

 

 

 

 

Ezen a napon elsőként azokból a rajzokból nyílt kiállítás, amely a tűzoltóság által kiírt rajzpályázatra érkeztek. Koszt György parancsnok úr adta át a legjobb rajzolóknak az elismeréseket a Művelődési és Ifjúsági Házban.

 

 

 

A kiállítás után az Ifjúsági Ház melletti Ifjúsági Parkban technikai bemutatót tartott a szentesi Tűzoltóság.

 

 

 

A gyerekek fecskendőkkel locsolhattak célba, majd az igazi tűzoltók mutatták meg a két világháború között használatos fecskendős tűzoltó "autót". A rövid bemutató után az apukák erejével a gyerekek locsoltak a távolba.

 

 

 

Ezen a bemutatón nem gyújtottak tüzet a tűzoltók, mert ügyelnek a levegő tisztaságára és az országos tűzgyújtási tilalom miatt (azért van tilalom, mert már több hete nem esett csapadék) sem.

Az oltási technikák helyett szétdaraboltak egy Zastava személygépkocsit és ezen mutatták meg a mentési technikákat.

Szentes, 2003. 05. 07.