2003. április 14-én már az újjávarázsolt színházteremben hallgathatta Sztevanovity Zorán koncertjét a szentesi közönség.

 

 

 

A koncert megkezdése előtt Szűcs Lajos alpolgármester lépett a színpadra, hogy köszöntse a nézőket, akik egy felújított nézőtéren foglaltak helyet.

A színház rendbetétele ezzel nem fejeződött be – mondta Szűcs Lajos alpolgármester. Az önkormányzat pályázik a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához, hogy felújíthassa a közönség és a művészek által használt közösségi helyiségeket, illetve teljes díszkivilágítással szerelhesse fel a színházat. A pályázat értéke huszonötmillió forint. Ezenkívül hamarosan hozzákezdenek a Petőfi Szálló épületében lévő színház tetejének felújításához is, hiszen ha az újra beázik, az eddigi befektetés elveszik. Egyáltalán nem mellékes, hogy a város lakói számára milyen környezetet nyújt az önkormányzat, különösen a kultúra e szent helyén. Az is lényeges, hogy a Szentesre érkező kellemes benyomásokat szerezzen ittléte alatt. Márpedig egy város küllemének megítéléséhez szorosan hozzátartozik a színház milyensége.

 

Sztevanovity Zorán

 

Volt egyszer egy tehetségkutató verseny a hatvanas évek elején, amelynek első díját egy furcsa nevű beat zenész kapta. Az 1963-as Ki Mit Tud?-ra valószínűleg már kevesen emlékeznek, Zoránt viszont nehéz lenne elfelejteni, hiszen azóta – jó ideje már szólóban – töretlenül készíti lemezeit.

 

 

Sztevanovity Zorán a hatvanas évek elején alapította meg a legendás Metro együttest, melynek összesen két albuma, és vagy 40 kislemeze jelent meg. A Metro felbomlása után, Zorán szólópályára lépett, új dalai a vele felnövő generáció himnuszaivá lettek. Megjelent lemezei ma már a gyűjtők féltve őrzött kincsei. Debütáló szóló lemezének (Zorán - 1977) sikere egy életre meghatározta Zorán pályáját. Komoly művészi előrelépést hozott a második, majd a harmadik lemez (Zorán II. - 1978, Zorán III. - 1979), melyeken csodálatos balladák, gyakran ironikus dalszövegekkel fűszerezve szólalnak meg. A zene és a szövegek, valamint az előadó hitelét nem csak a közönség érezte meg, ezt bizonyítja az 1982-ben kapott Liszt Ferenc-díj, mely eredetileg a klasszikus zenét játszó előadóművészek díja.

Szentes, 2003. 04. 15.