PELENKÁZÁS

 

Milyen pelenkát használjunk?

Mielőtt a baba megérkezik, érdemes eldönteni, hogy milyen pelenkát fogunk használni. Ezt több tényező befolyásolhatja. Elsősorban a rendelkezésünkre álló idő és pénz, a mosási és szárítási lehetőségeink, életvitelünk. Pelenkák széles típus- és méretválasztékban állnak rendelkezésre, de ma alapjában véve a pelenkáknak két nagy csoportja van: a hagyományos textilpelenka és az eldobható pelenka, mely utóbbiak ma már nagyon elterjedt, és alaposan megkönnyíti az anyukák életét.

Vannak szülők, akik a növekvő mosási költségek, a többletmunka és időigényessége ellenére a textilpelenkára esküsznek. Ha emellett döntünk, akkor legalább 2 tucat ún. Tetra-pelenkát kell beszereznünk. Emellett pelenka-védőre, gumibugyira is szükségünk van.

 

 

Ma már elenyésző a textilpelenkát használók száma. A legtöbb szülő inkább az egyszer használatos pelenkát választja. Ezek különböző méretben, formában és minőségben kaphatók. Használatuk kényelmesebb, eldobhatók. Az ilyen pelenkák nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek. A jó borítóanyag a vizeletet átengedi, de önmaga nem nedvesedik, így a baba bőrével csak száraz felület érintkezik, még akkor is, ha a pelenka már megtelt a vizelettel.

Mivel a baba gyorsan gyarapodik, a legkisebb méretből nem kell túl nagy mennyiséget beszerezni. Fontos, hogy a pelenka mérete megfelelő legyen, jól idomuljon a baba testéhez.

Éjszakára a baba és a saját nyugalmunk érdekében is fontos, hogy nagyobb nedvszívó-képességű pelenkát használjunk.

A reklám elkerülése végett itt nem soroljuk fel a különböző típusú nadrág-pelenkákat. A bő választék miatt mindenki találhat a pénztárcájának és ízlésének megfelelő, egyszer használatos nadrág-pelenkát.

Bármilyen pelenkát is használunk, a pelenkacsere és a baba popsijának megtisztítása azonos technikát igényel.

 

Hogyan tegyük tisztába?

A tisztába rakás (ill. szoptatás) előtt mindig mossunk kezet. A kéz gondozása nagyon fontos, mivel az újszülött bőre finom és érzékeny. A hosszú körmök nem kívánatosak, az érdes bőrt krémmel, krémszappannal kezeljük. Körömvágás után a finom reszelő a megfelelő eszköz a szúró, éles végek lesimításához. Juthat a kézbőrre is popsi kenőcs. A körömkefe ilyenkor mindennapos szerszám.

Alakítsunk ki egy olyan helyet, ahol kényelmesen, hajolgatás nélkül tudjuk tisztába tenni a babát. Előre készítsünk oda minden szükséges kelléket, mielőtt elkezdenénk a műveletet, mert pelenkázás közben nem hagyhatjuk magára a babát, még pillanatokra sem. Győződjünk meg róla, hogy a szoba hőmérséklete megfelelő a baba levetkőztetéséhez.

 

                         

A kakis vagy pisis popsit lemosás után popsi- kenőccsel bekenjük, majd bepelenkázzuk.

 

                         

A pelenka ragasztócsíkját ne fogjuk meg krémes kézzel, mert akkor nem tapad rendesen

 

Tisztába tételkor nedves vattával vagy ápoló törlőkendővel törüljük tisztára a bőrét. Általában ez elegendő, de ha szükséges, mossuk is le.

A kisfiúk fitymáját nem szabad erőszakosan visszahúzni, mert sérülést okozhatunk vele. A fityma letapadása csecsemőkorban normális, kb. 1 éves korra magától is visszahúzhatóvá válik. Kislányok nemi szervét mindig felülről lefelé töröljük.

Akik ragaszkodnak a hagyományos pelenkához, hajtogassák úgy, hogy a baba lába között legyen a legvastagabb.

A pelenkázáskor a hajlatokból, és összefekvő részek közül mindig teljesen ki kell tisztítani a székletmaradékot, és be kell krémezni. Ugyancsak érdemes ápoló törlőkendővel lemosni, majd letörölgetni, és ezt követően bekrémezni olyan fedőkenőccsel, ami megvédi a bőrt a pisi, kaki bőrt károsító, fölmaró hatásától, az összefekvő részeket pedig naponta egyszer ajánlott behintőporozni, különösen a kissé kövérebb csecsemőknél a popsihurkák és a comb közötti területeken.

Bár nem tartozik szorosan a tisztába tevéshez, a pelenkázás jó alkalmat ad egyéb bőrápolási műveletek elvégzéséhez is.

A köldököt is teljesen ki kell tisztítani, és mindig alkoholos vattával is fertőtleníteni kell, majd hexachlorophen hintőporral finoman behinteni. A száraz bőrű csecsemőket érdemes naponta olajozni, főleg ha a fürdetés a nedvedző köldök miatt hypermangános (kálium-permanganát) vízben történik. Minden hajlatot naponta olajos vattával többször is érdemel kitörölni, és ha az egész bőr pikkelyesen hámlik, az egész bőrfelületet rendszeresen olajozni kell. Ne feledkezzünk meg a fejbőrről, melyet ugyancsak kenni, és finoman dörzsölni kell a koszmó megelőzése érdekében.

Ha valamire szükségünk, van vagy kérjük meg a közelbe tartózkodó apukát, nagymamát vagy más családtagot, vagy vigyük magunkkal a gyermeket, így sok baleset megelőzhető. Ha valami leesett a pelenkázóról hagyjuk ott, ne hajoljunk le érte elfordulva a gyermektől, ráér később is megkeresni, ha egyedül vagyunk.

 

Mikor cseréljünk pelenkát?

Reggel a napot tisztába-tevéssel kezdjük. Az újszülött kisbabát általában naponta 5-7 alkalommal, az etetések előtt tesszük tisztába, valamint, ha azt észleljük, hogy a baba bekakilt. Ha nagyon éhes, lehet szoptatás után is. Ha a baba bőre piros, gyulladt, többször cseréljünk pelenkát, ilyenkor a kaki különösen zavarja. Este mindenképpen tisztába tevés után tegyük le a csecsemőt.

 

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu