2003. április 12-i népszavazás

 

Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság

az Európai Unió tagjává váljon ?

 

 « IGEN! «

 

 

A választásra jogosult polgárok 45,56 százaléka járult az urnákhoz a Magyarország európai uniós csatlakozásáról rendezett szombati (2003. április 12.) ügydöntő népszavazáson, az érvényesen szavazók 83,76 százaléka mondott igent a belépésre.

 

Az eddigi adatok alapján az érvényes szavazatok száma 3 millió 605 ezer 315 volt, míg az érvényteleneké 17 ezer 697. Az érvényes szavazatok közül az igenek száma 3 millió 19 ezer 676, a nem voksoké pedig 585 ezer 639 volt.

 

 

Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság

az Európai Unió tagjává váljon ?


IGEN - NEM szavazatok aránya

A feltett kérdésre

- IGEN választ adott az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76 %-a,

 

- NEM választ adott az érvényesen szavazó választópolgárok 16,24 %-a,

IGEN
NEM

 

 

Az IGEN szavazatok aránya területi bontásban megyénként

 

 

 

 

Területi összesítés SZENTES településen

 

 

 

Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon ?

 

 

 

Lengyelországi Skierniewice-ből érkezett egy delegáció Szentesre, hogy megismerkedjenek városunkkal, mert terveik szerint testvérvárosi kapcsolatot szeretnének felvenni Szentessel.

A delegációnak ez a hétvége nagy jó alkalmat nyújtott arra, hogy tapasztalatokat szerezzenek a magyarországi népszavazás lebonyolításáról, mert mint delegáció meglátogatták a 14. sz. választó kört. A Petőfi Sándor Általános Iskolában található szavazóirodában Dr. Sztantics Csaba kalauzolta a vendégeket.

 

 

 

A szavazóirodák reggel 6 órától várták a szavazókat egészen este 9 óráig, majd utána (az irodák zárása után) következett a szavazatszámlálás.

 

 

 

Mivel egy eldöntendő kérdésre kellet szavazatukat leadni a szavazóknak, ezért gyorsan végeztek a számlálással országos szinten. Este 11 órára már közel 99%-os adatfeldolgozottságig jutottak el.

 

 

Dr. Sztantics Csaba Szentes város jegyzője Szőriné Zielincka Alicija tolmácsolásával tájékoztatta Bogusz Ryszardot Skierniewice város polgármesterét a magyarországi népszavazás nem hivatalos végeredményéről.

Mint megtudtuk, Lengyelországban két hónap múlva döntenek arról, hogy a lengyelek kívánnak-e csatlakozni az Európai Unióhoz, de az ottani törvények az érvényességi létszámnak a szavazatra jogosultak 50%+1 főt ír elő.

Szentes, 2003. 04. 13.