Nyitott Laktanya Nap

 

 

2003. április 25-én Nyílt napot tartottak a szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál. A civilek számára általában elérhetetlen és titokzatos katonavilágba való betekintés lehetősége rengeteg látogatót, főleg gyerekeket vonzott a laktanyába.

 

 

 

Április 25-e a műszakiak napja a Magyar Honvédségnél, amit Szentesen öt éve egybekötnek a nyitott laktanya napjával. A dátum az 1849-es komáromi csata emlékét idézi, amikor a Duna Gibraltárjaként is emlegetett városnál a magyar honvédek – a polgári lakosság segítségét is igénybe véve – hidat vertek a széles folyamon. Ezáltal délről is megközelíthetővé vált a város, amit egy szuronyrohamot követően, 26-án vettek be a szabadságharcosok.

 

 

A történelmi visszaemlékezést Pálfi Sándor ezredes idézte dr. Szenes Iván vezérőrnagy leveléből a megnyitó ünnepségen, melyben a szentesi műszakiakat méltatta, többek között az idei Európa-híd bravúros megépítése miatt. Az elöljárók köszöntő leveleinek felolvasása után Elek város csapatzászlót adományozott a hídépítő zászlóaljnak az árvízvédelemben nyújtott kiemelkedő munkája és az Európa-híd megépítése miatt.

 

 

 

A dandársorakozó után Elek város polgármestere ismertette Elek város képviselőinek döntését miszerint díszzászlót adományoznak a műszaki dandárnak.

 

 

A zászló átadása után díszmenetben vonult végig a vendégek előtt a szentesi alakulat.

 

 

 

A gyerekek legnagyobb örömére kézbe vehették a fegyvereket, sőt a gépekbe is beszállhattak, és ha csak úgy szájjal "berregve", de azért mégis ők irányították a kiállított hadigépeket.

 

 

 

A műszaki érdeklődésű honvédek között a veteránmotoroknak nagy sikere volt.

 

 

Csapat és sportversenyben sem szegénykedett a rendezvény, mert míg a nagyobbak fociztak, addig az óvodai és iskolai csoportok kötélhúzásban mérték össze erejüket.

 

 

 

Szentesi Hagyományőrzők Egyesületének a középkori csatajelenetekkel fűszerezett előadására kicsik és nagyok egyaránt kíváncsiak voltak.

 

 

 

 

A nap leglátványosabb bemutatóját a szentesi tűzoltók tartották, mert egy égő Zastava személygépkocsin mutatták be az oltás különböző módszereit, de még mielőtt lángra kapott volna a személyautó azelőtt erővágókkal "kabrió sportautót" varázsoltak a jugoszláv csodából.

 

 

Délután a kulturális programokon szórakoztak a honvédek, és leintettek egy Taxit, hogy a benne ülők zenéljenek nekik. Ez a módszer kivételesen jól sült el, mert a taxiban a TAXI zenekar ült.

 

 

 

Szentes, 2003. 04. 28.