Hadzsy Jánosra emlékeztek

 

 

2003. április 8-án megemlékezést tartottak az Ady Endre utcán található Hadzsy emléktáblánál.

 

Ki volt Dr. Hadzsy János?

Dr. Hadzsy János (Szentes, 1851. ápr. 5. - Topolya, 1903. jún. 13.) - orvos, sebész, szemész specialista. Alsófokú iskoláit Szentesen, az egyetemet Pesten végezte. A Rókus Kórházban folytatott gyakorló évek után 1878-ban községi orvosi állást kapott Topolyán. Sikeres műtétei révén országos elismertségre tett szert. 1898-tól elnöke a megyei orvosszövetségnek, tagja az Országos Orvosszövetség igazgatótanácsának. 1895-tõl az újverbászi kerület országgyűlési képviselője. Halála után a topolyai Népkert előterében szobrot állítottak emlékére; az õ nevét viseli a helyi egészségügyi központ. 1981-ben emléktáblát helyeztek el szentesi szülőházának falán.

 

Hadzsy János szülőházánál tartott megemlékezésen ifj. Hadzsy János(ka) modott verset, aki nem más mint a Hadzsy János szépunokája. (unoka, dédunoka, ükunoka, szépunoka).

A vers után a sebész orvosra emlékezett Oltyán Lajos, aki beszédében nemcsak a doktor úr munkásságát méltatta, hanem örömét fejezte ki, hogy a két város (Szentes és Bácskatopolya) jó kapcsolatokat épített ki és azokat ápolják.

 

 

Szentes, 2003. 04. 09.