Négy évszak

 

 

A H. M. Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. Szentesi Intézménye 2003. március 21-én rendezte meg "Tehetségeink tárlatát".

"Négy Évszak" címmel Bucsány György helytörténész nyitotta meg Gálné Ignácz Júlia kiállítását.

 

GÁLNÉ IGNÁCZ JÚLIA

Az Alföldről származik, 1947-ben született Tiszagyendán. Középiskolai tanulmányait Kisújszálláson végezte, majd Budapesten tanult.

Tanárai voltak: Csíkszentmihályi Róbert, Czétényi Vilmos. 1972 óta él a Dunántúlon. Eleinte a maga és barátai örömére fest, festményei több családnál megtalálhatók, de külföldön is fellelhetők. Csoportos és önálló kiállításon többször szerepelt. Egyéni kiállítása először Csurgón volt.

Természetelvű festőnek vallja magát, ezért inspirálja a természeti valóság. Művészeti problematikája a természettel való bensőséges kapcsolat megteremtése, a táj szépségeinek felfedezése és e szépségek közvetítése. Látványelméletből kiindulva komponálja képeit. Előfordul, hogy teret enged az álomnak, de legtöbbször a szerkesztés szigora az elsődleges. Egyes témát többször, többféleképpen megfestve keresi annak legbensőbb, leglényegesebb mondanivalóját. Az érzéssel alakított formák az alkotásoknak személyes vonásokat kölcsönöznek.

Festői témája a táj, a benne rejlő élményvilág. Keresi a jelenségek mögött a lényeget, a felszín mögött a tartalmat. Így tudja a múló látványt tartós festői élménnyé varázsolni. Vallja, hogy arra az igazra és rendre törekszik, amely olyan csodálatos az örökké megújuló természetben, ha nem háborítják felelőtlenül.

 

 

Szentes, 2003. 03. 24.