A Kis Bálint Református Általános Iskola 2003. március 24 és 28. között rendezi meg a Kiss Bálint 7 elnevezésű programsorozatát, mely március 24-én, hétfőn Berkecz Pál útibeszámolójával kezdődött.

A Horváth Mihály Gimnázium tanára Marokkó-i utazásáról tartott előadást, egy kis gasztronómiai kóstolóval egybekötve.

 

 

Részlet az úti élménybeszámolóból:

"Busszal Marokkóba utazni első látásra kissé hosszadalmasnak tűnhet, de mindez csak négy napot vett igénybe kisebb-nagyobb pihenők beiktatásával. Az utazás negyedik napján érkezünk Marokkóba, az Atlanti-óceán partjára, Asilah kedves kisvárosába. Megcsodáljuk Casablanca hatalmas mecsetét, majd az Ouzoud-vízesést, mely Észak-Afrikában a legnagyobb. Az igazi kalandok Marrakesh főterén, a kifőzdék pultjainál kezdődnek.

 

 

 

Marrakesh, este, főtér. Az óriási hangzavarból berber zenészek muzsikája, árusok kiabálása és a müezzin hangja szűrődik ki. Ismeretlen, új illatok terjengnek, hihetetlen a nyüzsgés, szinte forr a levegő, egymást érik az emberek, állandó mozgásban van minden. Itt találkozol először Marokkó igazi arcával. Ha ráuntál Európa konformizált és szabályokkal kordában tartott világára, akkor Marokkóban a helyed! Itt új időszámítás kezdődhet, mert Marokkóban mindenről másképp kell gondolkodni...

 

 

 

Miután kipróbáltuk az "ugyan mi lehet ez?" ételeket és végigjártuk a város főbb látnivalóit, úttalan utakon a Magas-Atlaszba utazunk. Hátizsákjaink öszvérek hátára kerülnek és mi könnyedén 3200 m magasra túrázunk. A Toubkal túra már kissé komolyabb, de utasaink 80-90 %-a mindig feljut rá. Marokkó legpompásabb tájai messze délen húzódnak. A híres Kashbák útja mentén találjuk Ait Benhaddout, a berberek legszebb agyagvárosát (kashba). A táj erre már félsivatagi, a látványra nem lehet panasz! A 300 m mély Todra-szurdokba egy látványos pálmaerdőn keresztül vezet utunk. És itt a várva-várt Szahara.

 

 

Szentes, 2003. 03. 25.