Ikonok és Aquarellek

Húsvéti ünnepek alkalmából

 

 

2003. március 13-án, a Tornyi-Molnár család Ikonok és Aquarellek című kiállítása nyílt meg a Koszta József Múzeum Péter Pál polgárháza pincegalériájában

 

 

Szaplonczay Miklós görögkatolikus lelkész elsőként megnyitotta a kiállítást, majd megszentelt három impozáns méretű ikont.

 

 

 

Mindenki érdeklődéssel fogadta azt a színvilágot, amelyet az ikonok keltenek, de mi is a légyege az ikonok színvilágának.

Az ikonok színvilága: Polikrómia

Ez a fogalom egy olyan rendszert jelöl, amelyben minden szín megtartja a maga értékét. Az alapszíneket egymás mellé helyezik köztes színárnyalat, vagy árnyék nélkül. Mégis minden szín kapcsolatban áll a többi színnel, amellyel érintkezik, anélkül, hogy az egésznek alárendelt lenne. Ráadásul, megjegyezzük, hogy egy tárgy színe gyakran nem felel meg természetes színének; ennek ikonon megjelenő színét a szimbolizálandó gondolat határozza meg. Ezért a kép absztrakt lesz, túlmutat az ábrázolt valóságon. Ezzel egy időben a kép olyanná válik, mintha egy, magából az ikonból származó, jelcsoportosulás lenne. Így magyarázhatjuk az ikon expresszionista jellegét, amely az ikon fény szempontjából való megtervezettségéhez és fénykezeléséhez kapcsolódik; ez az expresszionizmus fejezi ki a szentek mitikus extázisát Isten dicsősége előtt.

Szentes, 2003. 03. 14.