««««««EURÓPA HÍD a Dunán««««««

2003. március 14-16.

 

A Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár (Szentes) katonai szervezete építette fel Budapesten az Európa Híd elnevezésű pontonhidat Buda és Pest között, amely a Parlamentet és a Batthyány teret kötötte össze.

 

 

 

A hídépítést megtekintette Szirbik Imre Szentes város polgármestere, akit Kovács István ezredes a dandár parancsnoka vezetett körbe.

 

 

Kovács Istvántól megtudtuk, hogy 62 részből áll a 430 méter hosszú pontonhíd. Huszonkét tolóhajó tartotta a vízsodrással szemben. A híd három napi fennállása alatt több mint 400 ezren keltek át

 

 

 

Több mint kétszáz sorkatona teljesített szolgálatot a hídépítés alatt, akik a legnagyobb gonddal figyeltek a biztonságra, és felkészültek az azonnali hídnyitásra, ha nem tud megállni a Margit-sziget feletti folyami zárnál egy hajó.

 

 

 

 

 

A hidat több mint félszáz nemzeti színű lapátokkal ellátott szélforgók díszítették, amelyek a nagy szélben forgásuk közben jelképes kokárdaként színesítették a hidat.

 

 

A hídon átkelni amúgy nagyszerű, hisz testközelben van a folyó, szépen világítanak a fáklyák, s kijózanító a jeges szél. A hídon végig katonák állnak őrséget, elejét véve a baleseteknek.

 

 

Szili Katalin, Pat Cox az Európai Parlament elnöke, illetve Medgyessy Péter miniszterelnök szalagátvágással avatta fel a három napra megépült Európa hidat.

 

 

 

A túlpartra öt-hat perc alatt átgyalogló miniszterelnök Budán fejtette ki, hogy a híd jelképe annak, hogy a folyó jobb és bal partján emberek élnek és ezt a két oldalt össze lehet kötni. A kormányfő szándéka, hogy "jólétben, biztonságban és európai körülmények között éljünk, magyarságunkat is megőrizve" - derült ki még a beszédből.

 

 

Az EUKK (Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány) munkatársa szerint a híd sikeres volt, ezt bizonyítják a híd-könyvek, amelyekbe a látogatók beírhatták véleményüket. A hidat 2003. március 16-án 22 órakor megnyitották, a leúsztatás Ercsi felé pedig 17-én reggel kezdődik. Az EUKK korábbi közlése szerint az Európa-híd nappali látványelemeire 12 millió forintot, a fáklyákra 2,3 milliót, a műszaki lebonyolításra mintegy 7 milliót, az energiaellátásra 1,2 milliót, a színpad és a kordonok felállításra 3,5 milliót, míg a műsorokra és eseményekre 20 milliót költenek.

Szentes, 2003. 03. 17.