Integrálódnak a termelők

 

 

2003. február 4-én a MIKLA-KER vezetője integrációs megbeszélésre hívta össze az érdeklődő termelőket.

Mikla Lászlót kérdeztük az integrációról:

 

Mi célból szeretnék létrehozni ezt a mezőgazdasági integrációt?

Az általános cél egy hatékonyabb agrártermelési struktúra kialakítása Szentesen és környékén –a kistermelők körében– és a jövedelemkiáramlás csökkentése.

Ahol a gazdasági feltételek és a gazdálkodók együttműködési készsége lehetővé teszi, prioritást kell adni a társas szövetkezéseknek, azzal a céllal, hogy a megtermelt jövedelem minél nagyobb hányada a mezőgazdasági termelésből élőknél realizálódjon. A szövetkezetek megalakításához állami támogatás is igénybe vehető.

Mik lehetnek az integráció és annak programjának hatásai és eredményei?

Az agrárintegrációs kezdeményezések támogatásának eredménye közvetlenül jelentkezik a megye makrogazdasági mutatóiban. Hatása érezhető lesz a megye mezőgazdasági pozícióinak javulásában, a rurális területek gazdaságának élénkülésében, a termelési biztonság erősödésében és az agrártermelők érdekérvényesítő képességének erősödésében.

A mezőgazdasági integrációnak milyen fejlesztési eredménye lehet?

A program konkrét eredményeit a létrejövő integrációk, illetve az általuk összefogott termelők száma, valamint a termelés mennyiségi, minőségi mutatói jelzik. Növekedni fog az integrációban résztvevő termelői körben a termelés biztonsága, az értékesítésre nem kerülő, illetve veszteséggel értékesített mezőgazdasági termékek aránya csökkenni fog.

Segíteni szeretnénk a továbbképzést és ezáltal nagyobb arányú, minőségi termékeket állíthatnak elő a termelők.

 

Szentes, 2003. 02. 04.