Fagy és fagy és fagy!

 

 

Több napja nem kúszik fel a hőmérő higanyszála a 0 fok fölé és így nem akaródzik olvadni a Szentest több napra megbénító hó. A napos időben az olvadó hó nem a csatornába ereszkedik le, hanem a párkányokon hízlalja a lelógó jégcsapokat. Emiatt már többször riasztották a tűzoltókat, hogy mentesítsék a jégcsapoktól az épületek párkányait.

 

 

Az olvadást megelőzően tanácskozást tartottak a Városházán, melyen a belvízvédelemben résztvevők üléseztek és számbavették a rendelkezésre álló technikai felszereléseket és beszámoltak a védművek állapotáról. A tanácskozás után az alábbi levelet fogja eljuttatni Szentes város polgármestere a szentesi lakossághoz.:

 

Felhívás Szentes város lakosságához

 Kérjük figyelmesen olvassa el!

Az elmúlt hetek során a város területén összesen közel 1 méternyi hó esett le. A lassú olvadás ellenére igen nagy hómennyiség halmozódott fel, melynek gyors olvadása belvízveszéllyel fenyeget. Az esetleges károk elhárítása, illetve a fertőzésveszély megelőzése érdekében az alábbi kéréssel fordulok a város lakosságához:

- a hóeltakarítás során az udvarokról és a bejárókról a havat a lakosság döntő része a belvízvezető árkokba helyezte el. Így lecsökkent az átereszek vízelvezető képessége. A víz levezetése érdekében kérem, hogy az ingatlan előtti bejárók átereszeit tegyék szabaddá.

- A korábbi évek vízállásos területeiről a fertőzésveszély elkerülése érdekében kérem, hogy az ott tárolt trágya, trágyalé elszállításáról gondoskodjanak, az árnyékszékek űrgödreit kitisztíttatni szíveskedjenek.

- Kérem, hogy a kertekben, gazdasági épületekben tárolt műtrágyát, növényvédő szereket víz által el nem érhető biztonságos helyre helyezzék el.

A várható belvízveszélyen csak közös összefogással lehetünk úrrá. Kérem, hogy idős, munkára bármilyen ok miatt képtelen szomszédainkra, ismerőseinkre figyeljünk oda és tőlünk telhető módon nyújtsunk számukra segítséget. A védekezés teljes időszaka alatt – a mai naptól kezdődően – a Tűzoltóság központi ügyeleti száma, a 105-ös telefon mindenkinek éjjel-nappal rendelkezésére áll, a védekezés koordinációja e telefonon keresztül történik, bejelentéseiket ide tegyék meg.

Bízom benne, hogy valamennyiünk hatékony együttműködésével az előttünk álló nehéz napokon úrrá tudunk lenni, s jelentősebb kár nélkül a várható belvízveszélyt el tudjuk hárítani.

Közreműködő munkájukat előre is megköszönöm.

 

Tisztelettel: Szirbik Imre polgármester

Szentes, 2003. február 17.