Valentin napjához közeledve                

Derzsi Kovács Jenő szerelmes versei

 

 

2003. február 12-én Derzsi Kovács Jenő szerelmes versei címmel tartott előadást a Városi Könyvtárban Rózsa Gábor mérnök-muzeológus. Az előadáson közreműködtek a Horváth Mihály Gimnázium tanárai és diákjai.

 

      

 

A népdalgyűjtő Derzsi Kovács Jenő a szentesi népdalkincset az egyetemes magyar dalköltészet értékeként látta. A Szentesi Napló 1939. évi karácsonyi példányában "Szentesi nóták" című cikkét így fejezte be: "...két nagy értékünk van, amelynek az alapjait még az ázsiai őshazából hoztuk: az egyik a magyar nyelv, a másik a parasztnóta". E gondolattal rímel az Új Tükör 1987-es karácsonyi számában megjelent Sütő András írás (Karácsonyi levél Béres Ferenchez) néhány sora: "Egy nemzetet nyelvénél hívebben csak dallamvilága fejezhet ki. Anyanyelv és zenei anyanyelv: páros szárnyunk a megmaradásban."

 

Ki is volt Derzsi Kovács Jenő?

A Horváth Mihály Gimnázium nagyhírű tanára Szentesen született 1889. május 16-án. Édesapja (Derzsi Kovács Ferenc) is az intézmény pedagógusa volt, nagyapja (Zolnay Károly) pedig a gimnázium alapítója és 40 évig igazgatója. A család Erdélyből került városunkba. Derzsi Kovács Jenő Szentesen érettségizett, majd 1912-ben Kolozsvárott szerzett kémia-biológia szakos tanári diplomát, itt végezte konzervatóriumi tanulmányait is. Az egész család zeneértő, zeneszerető volt, mindannyian játszottak valamilyen hangszeren. 1913-ban Szentesre kerülve folytatta édesapja munkáját; tanított, tudományos diákköröket vezetett, majd 1928-ban fúvószenekart alapított. Ekkoriban több énekkar és zenekar vezetését is ellátta. 1934-ben a Magyar Dalpártoló Bizottság versenyén 3 szerzeménye díjat nyert, melyeket Új Magyar Nótakincsek Gyűjteménye című füzetében megjelentetett. Népdalszerű műveivel számos nemzetközi és országos versenyen ért el kimagasló eredményt.

Forrás: Szentes Helyismereti Kézikönyve

 

                 

 

Az előadáson Rózsa Gábor nemcsak emlékezett, idézett és játszott a "TANÁR ÚR" szellemi hagyatékából, hanem olyan eseményekre is emlékezett, amelyre csak a család emlékezett és pikánsabb hangvételű volt.

 

 Derzsi Kovács Jenő gondolatai a népdalokról

 

 

Derzsi versek

 

 1.     2.    3.    4.

 

5.     6.    7.     8.

 

 A képre kattintva kinagyítható!

Szentes, 2003. 02. 13.