Egy organista kiállítása felhangokkal

Szabó Csaba organista kiállítása nyílt meg 2003. december 6-án a Hegedűs László Helyőrségi Klubban.

Az egész ott kezdődött, hogy Csaba, szülei fóliájában segítve egy nyáron aprócska hernyókat fedezett fel a paprikatöveken. Leszedegette őket, ám úgy gondolta, eltaposni őket túl profán, nem való, hogy így érjen véget egy kis hernyó élete. Hazavitte, a hernyók bőrét kikészítette, majd képet ragasztgatott össze a kicsiny színes darabokból. Szabó Csaba organista. Mint mondta a kifejezés a latin organikus szóból eredeztethető, ám ebben a formában ő maga jelölte meg tevékenységét a szóval. Az organista kizárólag szerves anyagokból alkot, elsősorban a bőr és a fa ihletik meg. Csaba persze nem véletlenül választotta ezeket az anyagokat.

 

 

 

 Gyakran jár a természetben, s ilyen séták alkalmával szívesen gyűjti össze azokat a dolgokat, amelyek talán másnak hasznavehetetlen kacatnak, rothadó porfogónak tűnnek. Keresgéli, gyűjti elsősorban hüllők és kétéltűek tetemeit. Ez így talán sokaknak kicsit durván hangzik, a finom lelkek talán mérgelődve vonják fel szemöldöküket. De ki ne látott volna még az utakon autók által széttrancsírozott béka és sikló tetemeket. Addig amíg egyik oldalon akaratunk ellenére is pusztítunk, apró életeket oltunk ki, Csaba nem rombol vagy megbecstelenít, hanem új jelentést ad, új értelemmel ruház fel.

 

 

 

A kiállításhoz Blahó Gabriella újságíró fűzött gondolatokat, melyet ITT el is olvashatnak

 

 

 

A megnyitó után a kiállító fiatalember mindenki számára(!) "nagy meglepetéssel" készült. Ekkor leplezte le egyik "remek???" művét, amely több látogatóban felháborodást keltett. Lehet, hogy jobban tette volna, ha a fenti képen látható táblát nem leplezte volna le, mert a tárlatlátogatók között voltak olyanok is akik rengeteget tesznek azért, hogy városunk ne szemetes, hanem ellenkezőleg minél szebb legyen. Városunk több milliót költ arra, hogy minél szebb és virágos legyen, több százan pedig kétkezi munkával járulnak ehhez hozzá. Ne felejtsük el, hogy mindig akadnak olyanok, akik nem tisztelik mások munkáját, de ebből konklúziót levonni nem egy organista tiszte.

 

 

Szentes, 2003. 12. 10.