Kisvárosi köd                

  N. Orbán István legújabb kötetének bemutatója

 

 

 

Szinte majdnem pont egy esztendeje (2002. december 18.) mutatkozott be új oldaláról először a szentesieknek N. Orbán István szabadfoglalkozású közgazdász. Szabadidejében versek és kisebb novellák írásával tölti idejét, és azt nem is eredménytelenül teszi, mert 2001-ben az Alföld Művészeti Egyesület ''Tisza'' pályázatán arany oklevelet és különdíjat nyert.

2003. december 22-én Góg János író-költő a Magyar Kultúra Lovagja és Pozsár Ferenc előadóművész közreműködésével mutatta be a szentesieknek ''Kisvárosi köd'' című új kötetét a Városi Könyvtárban.

 

 

Ezen a kora esti bemutatón ''lágy dallam'' szólt a terem sarkában elhelyezett CD lejátszóból. Domenico Cimarosa - Requiem zeneműve adta meg a kötetbemutató alaphangulatát, mely a szerző szerint jól illeszkedik a kötetben található művekhez. Góg János is helyeselte a választást mert a felcsendülő zenei darabok és a kötetben található éret férfi gondolatok jól kiegészítik és egyben erősítik egymást.

A kötet borítóján Orbán László (a szerző édesapjának) festménye látható mely szintén a Köd címet viseli.

 

Köd

Köd van körülöttem,

Nem töri át a nap,

A színek tónusai fölött,

A szürke diadalt arat.

 

 

 

A Szentesi Élet városi hetilapban Kruzslicz Pál a Művelődési Központ igazgatója az alábbiakban olvasható írásával ajánlotta a közönségnek Orbán István új kötetét:

 

Orbán - a ködszurkáló!

Újra itt a Karácsony és megint egy meglepetés kötet N. Orbán István tollából! (Ma már a számítógép klaviatúra a stílusosabb kifejezés!)

Az elmúlt évhez hasonlóan az ünnep előtti várakozás meghitt napjain lepett meg bennünket a szerző legújabb kötetével. Remélem a Kisvárosi köd című könyv sok szentesi könyvespolcra felkerül, a gondos tanulmányozás után. Ha leltárt készítenénk a most megjelent kiadványról, akkor azt írnám a lapra: nyolcvan oldal, egy novella (a kötet címadója), A hegyek tisztelete című versfolyam és az Ölelés összefoglaló néven kiadott szerelmesvers-gyűjtemény és a könyvet záró A szavak íze felcím alatt megjelent néhány vers, valamint pár ízléses rajz!

Vagyis, ha leltárt készítenék a karcsú kötetről, így foglalnám össze a lényeget.  De nem ez a lényeg! Szerencsére sokkal többet üzen N. Orbán István. Talán a legfontosabbat!

Elénk áll és őszintén szól az olvasóhoz! Mert a kötet legfőbb erénye az őszinteség.

Önvallomása a Kisvárosi ködben mindenkit tükör elé állít és összegzésre, önvizsgálatra ösztönöz. A jó diagnózis, fél gyógyulás - hirdetik az emberi test gyógyítói. Az őszinte sorselemzés legyőzi a kudarcot és iránytűt ad a helyes utak egyikéhez.

A köd nem jótékony, de nem is rontó. A valódi mindig messzire látszik. Csak a középszerű bolyong tévutakon a kisvárosi ködökben. A tenni tudó legyőzhető akadályt lát a "szürke diadal" leküzdésében.

Ezt is üzenik a lapokat zizegtető olvasónak Orbán István gondolatai. Nyomorult, hazug világ írja egyik versében a szerző. Másutt kijelenti "szeretek élni". És a kettő együtt igaz.

Mint annyian, Orbán István is az ellentmondás feloldását keresi a Kisvárosi köd című kötet lapjain.

Érdemes vele tartani. Mert őszinte!                                                                                         K. P.