"Kaszálj nékem búzát, árpát..."

Néprajzi játékkiállítás a Koszta József Múzeumban

 

 

A szentesi Koszta József Múzeumban 2003. december 5-én  nyílt meg a "Kaszálj nékem búzát, árpát..." című néprajzi játékkiállítás, melyet 2004. február 15-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

A kiállítást Zsíros Katalin néprajzkutató nyitotta meg, aki elmondta, hogy a mai fiatalok számára kicsit unalmasnak tűnhet a most megnyíló kiállítás, mert ahogy mi is, mint emberek és azok szokásai is úgy a játékszokások is megváltoztak.

Régen a gyerekek a házimunkát tekintették játéknak, és az abban való részvételt is máshogy fogták fel, mint a mai fiatalok. A kiállított játékokat is a házimunka (sütés-főzés, konyhakerti munkák, gyermeknevelés) ihlette, amivel egy fantáziadús gyermek a mai napig jól tud játszani.

 

 

 

Népviseletbe öltözött gyermekek már csak a vitrinben láthatják a régi játékokat, de közreműködésükkel (Lajtha László Zeneiskola Margaréta Néptánccsoport) felidézték a régi kor táncos játékait.

 

A kiállítás megnyitón sorsoltak ki három szerencsés nyertest azok közül, akik a múzeum által feltett néprajzi kérdésre beküldték a helyes megfejtést.

A két kérdés így szólt: Merre öntötték ki az újszülött első fürdővizét? és Mit mondott a keresztanya a templomi keresztelőről hazatérve?

 

A választ Szentes Helyismereti Kézikönyvében találhatjuk:

Az újszülöttet élete első pillanatától rituális cselekedetekkel próbálták megóvni minden rossztól, rontástól. Az első fürdővizet a néphit szerint napnyugta előtt kellett kiönteni, hogy a gyermek jó alvó legyen. Az anyának ebben az első fürdőlében, meg kellett mosnia az arcát. Ezen kívül különböző mágikus cselekedetekkel védelmezték az édesanyát és az újszülöttet. Igyekeztek megkeresztelni minél előbb a gyermeket. A templomi keresztelőről hazatérve a keresztanya az ajtóban megállt a pólyás gyerekkel a kezében, és a következőket mondta:

"Pogánykát vittünk, báránykát hoztunk."

 

A nyeresek: Pászti Alexandra (Petőfi Általános Iskola, Szentes), Szabó Ildikó (Szentes, Hegedűs L. u. 8.), Szépe Ádám (Petőfi Általános Iskola, Szentes)

Szentes, 2003. 12. 08.