November 27-e a véradók napja. A Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy 1988-tól november 27-én legyen a Véradók Napja. Azért esett erre a napra, mert először 1954-ben november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Szentesen hagyomány, hogy ebből az alkalomból ünnepségen köszöntik a többszörös véradókat, amely idén 2003. november 28-án volt.

 

 

 

 Nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is elismerik áldozatos tevékenységüket. Ezt az “Együtt a véradókért” alapítvány mintegy 3 millió forintos törzstőkéje, illetve kamatai teszik lehetővé. Az alkalomból több mint 110 szentesi és városkörnyéki véradót jutalmazott meg a vöröskereszt helyi szervezete. Dr. Kisspál Mihály főorvos, a ünnepi beszédében áttekintette a véradás hazai történetét, ezen belül a szentesi kezdeteket és sikereket. Kiemelte beszédében, hogy 1989-ben sikerült a legtöbb vért levenni a véradóktól, ami 2500 litert jelentett. Azóta a honvédség átalakítása (3 nap kimenőt kaptak a véradásért) és a nagyobb üzemek szétszakadása miatt (ők közös vacsorák kaptak a vérükért), csökkent a véradók száma. Jelenleg még nem sikerült elérni azt a teljesítményt, de már évi 2000 liter felett vannak a levételek.

 

 

Hevesi László 130-szoros véradó                                      Mezei István 110-szeres véradó

Arról is hallhattunk, hogy a tudomány kísérletezik un. művérrel, ...

Porrá alakítható művért fejlesztett ki egy magyar kutató. A porított művér bármeddig eltartható, és desztillált víz hozzáadásával bármikor azonnal fel lehet használni. A művér vércsoporttól függetlenül alkalmazható. A porrá alakítható vérkészítmény feltalálója, Horváth István biológus, az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet osztályvezetője.

... de a főorvos szerint ez még olyan stádiumban van, hogy ő ezt a művért még a saját macskájának sem adná be.

Szentes, 2003. 12. 05.