"UZSGYI" SZOLNOKRA!

Polgármesteri "menesztés" a Vasútállomáson

 

A szentesi Jendrassik György Gépészeti Főnökségen megrendezett műszaki napon (2003. május 22.) mutatkozott be a szakemberek előtt a MÁV 6341 sorozatú iker motorkocsija, mely az orosz államadóság fejében kerül Szentesre. Az Uzsgyi becenévre elkeresztelt sínbuszok legelső darabja 2003. október 31-én, 14 óra 51 perckor futott be a szentesi Vasútállomásra.

 

 

Indulás előtti pillanatok, amikor is Szirbik Imre polgármester, Makra Zoltán gépészeti főnökség vezetője és Huszár Zoltán területi személyszállítási vezető tekintette meg az Uzsgyit belülről.

 

A négy méter magas és közel negyvenöt méter hosszú szerelvényben száznegyven ülőhely található. A motorvonat száz kilométeres sebességgel képes "suhanni", és egy tankolással 1000 km-es távolságot tesz meg. A orosz kaszniba bújtatott "csoda", légkondicionálóval van felszerelve, és ún. "vákum" toalett található benne. A vákum nem azt jelenti, hogy szorulásos embereken segít, hanem a WC zárt rendszerére utal. Egy kiadós vacsora végkifejlete eddig a talpfák közé csurgott, de az új motorkocsinál egy tartályban gyűlik a "cucc". Az Uzsgyi megalkotói gondoltak a mozgáskorlátozottakra is és a zárt rendszerű mellékhelyiséget ennek megfelelően alakították ki.

 

 

     Vége a bámészkodásnak, mert munka van!                   Sapka a fejre, fütyülő a szájba és lehet meneszteni!

 

A Moszkva közeli Müttyissei Metrovagonmash nevű gyárban készült motorvonatokból összesen negyvenet kap Magyarország, amelynek nagyobb része a Dél-alföldön fogja szállítani az utasokat.

 

 

Szirbik füttyre Antal János figyel, és a "dízellovak" közé csap!

 

" Pjáty, Csitíri, Tri, Dvá, Ágyin UZSGYI! "

 

 

 

A két város között naponta hatszor (3 oda és 3 vissza) közlekedik az új szerelvény.

Szentesről 4 óra 35 perckor, 8.30-kor és 14.35-kor indul egy-egy vonat, s Szolnokról vissza 6.45-kor, 12 órakor, valamint 16 óra 20 perckor.

 

Szirbik Imre Szentes város polgármestere vállalta az Uzsgyi "menesztését".

 

"No akkor UZSGYI" (szólt a bakter) és

polgármesterünk "beintett" az első vonatnak...

 

 

Nem volt nehéz a menesztés, de inkább maradok a város vezetésénél!

 

Az Uzsgyi egyelőre ugyanannyi idő alatt teszi meg a Szentes és Szolnok közötti távolságot, mint elődje, mert a menetrend az menetrend az Uzsgyinak is. Bár az elmúlt évben a kunszentmártoni vasúti hidat felújította a MÁV, s az orosz modell képes óránként százzal is közlekedni, de a sínpályák Nagytőke és Kunszentmárton közötti állapota miatt nem várható változás a menetidőben. Ennek megfelelően a nyolcvan kilométeres távolságot továbbra is egy óra negyven perc alatt teszi meg a személyvonat.

 

 

 

Menetrend szerint Szentesről

4.35-kor, 8.30-kor és 14.35-kor indul az Uzsgyi Szolnokra!

Szentes, 2003. 11. 13 .