A TUDÁS TÍZ NAPJA SZENTESEN

 

A Tudás tíz napja Szentesen című ismeretterjesztő előadássorozat immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre. A TIT városi szervezete és a Művelődési Központ közös hagyományőrző programja idén 16 előadást kínál az érdeklődő közönségnek.

 

 - Első nap -

 

 

 

A rendezvénysorozat Simon Miklós festőművész és Barkos Bea "GYÖKEREK" című kiállításának megnyitójával vette kezdetét 2003. október 30-án a Városi Galériában.

 

Simon Miklós festőművész Magyarországon, Szeged-Tápén, a Tisza és a Maros torkolatánál él és dolgozik. Műhelyében tűzzománc magániskolát és nyári művésztelepet működtet, fiataloknak és felnőtteknek tanítja a tűzzománctecnikák ismeretét.

Ars poeticája: "A fény számomra festői problémát jelent, mert átszövi életünket, a mindenséget. A fény: az élet, a tiszta forrás, amelyhez visszamehetünk sütkérezni, megfürödni benne. Az alkotás és á fény szükséges ahhoz, hogy életünk gazdagabbá, emberségesebbé váljon."

Barkos Beát a tűzzománc titkaiba férje Simon Miklós képzőművész vezetett be. Nem sorozatgyártásra rendezkedett be, mert tűzzománcai mind-mind egyedi, míves darabok. "Ebben a műfajban minden darab vagy kollekció egyedi és megismételhetetlen."

 

 

Feszület (licit: 15.000,- Ft)                       

A művészházaspár meghallotta, hogy Ollai Istvánné független helyhatósági képviselő gyűjtést hirdet a szegény gyerekek javára, s támogatva a rendezvényt felajánlották a Feszület című művet (Lásd a fenti képen!). Elárverezik a keresztet, amelyre a galéria vendégkönyvében lehet licitálni. Az ötezer forintos kikiáltási ár a kiállítás megnyitó végén egy keresztény lelkű gyógyszerész révén már tizenötezernél tartott. A "Senki többet harmadszor?" kérdésre még november 22-éig válaszolhatnak a szentesiek, mert addig tart nyitva a művészházaspár Gyökerek című tárlata.

 

 - Második nap -

 

 

A Lajtha László Zeneiskolában megrendezésre kerülő felnőtt hangversenybérlet első előadása egyben a Tudás Tíz Napja rendezvény második előadása is. Itt (2003. november 4-én) Csoba Tünde zongoraestjén szórakozhattak az igényes és komolyzene kedvelői.

 

 - Harmadik nap -

 

 

 

A Tudás Tíz Napja rendezvénysorozat harmadik napján (2003. november 6-án) Tankönyv, taneszköz, játék, irodatechnikai kiállítást és vásárt rendeztek a Művelődési és Ifjúsági Házban.

A kiállításra több mint 15 kiállító jelentkezett és ajánlották könyveiket, játékokat, oktató- szemléltető- és irodatechnikai eszközeiket.

 

 

Szentes, 2003. 11. 07.