Szentes olyan lesz, amilyenné tesszük!

Tanácskozás a köztéri rongálások visszaszorítása érdekében

 

 

 

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2003. szeptemberi ülésén tárgyalta és fogadta el azt az intézkedési tervet, amely a városunk közterületein elszaporodott rongálások visszaszorításáról szól. A város vezetése célul tűzte ki, hogy Szentes szebb, otthonosabb, komfortosabb legyen, az itt lakók kedvére és örömére.

A terv megvalósításához segítségül hívta a város lakosságát! Az intézkedési terv részeként tanácskozást tartottak 2003. november 25-én az Ifjúsági és Művelődési Házban

 

 

Erzsébet téri kapcsolóauoómatikát lopták el.                               Padléceket folyamatosan pótolni kell!

A fórumon a lakosság egyes rétegeit jól ismerő emberek (Szűcs Lajos alpolgármester, Balogh Györgyi főkertész, Farkas István őrnagy, Sipka Gábor WADO-RYU feketeöves mestere, Horváth György a Koszta József Általános Iskola iskolaszékének tagja, Kovách Péter lelkész, Szeri Krisztina a Szentesi Ifjúsági és Diákönkormányzat szóvivője) mondták el röviden gondolataikat, véleményüket, javaslataikat a köztéri rongálásról és a visszaszorítása érdekében tehető intézkedésekről.

 

 

Grafiti a sportpályán.                                                                  Kettétört EU fa!

Azzal ugyanis, hogy szándékéban áll az idegenforgalmat, a turizmust is fejleszteni a városnak, új, minőségi munkahelyekhez, bevételi forrásokhoz akarja juttatni a lakosságot. Ezért a város vezetése költségvetési lehetőségein, erején fölül is építi, szépíti Szentest. Elég utalni a szennyvíz programra, a Kossuth tér felújítására, a parkok, virágok gondozására, vagy a strand fejlesztésére, de azt hiszem még lehetne sorolni az eredményeket.

 

 

Szeméttároló kihalászása a Kurcából!                                      Virágültetés a Kossuth téren!            

Az előadók közül Balogh Györgyi elmondta, hogy mára már mindennapos, ha a virágok eltűnnek a kiültetést követő napon. De az erős fiatalok folyamatosan elbánnak a szemetesekkel, de a padokat sem kímélik. Farkas István őrnagy elmondta, hogy 2002-ben 10 esetben indítottak eljárást, de csak 1 esetben sikerült felderíteni az elkövetőt. Mindkét előadó abban megegyezett, hogy példás büntetéssel kell szankcionálni az elkövetett cselekményeket. Szeri Krisztina a Diákönkormányzat képviselője fiatal kora miatt még másik oldalról látta a kibontakozó ügyet, de csatlakozott Farkas István azon gondolatához, hogy egyes területeket iskolák gondozhatnának, azaz örökbe fogadhatnák.

 

Papír helyett a padra írnak autogramot a fiatalok!

A rongálási jelenséggel szemben egyedül helyes módszer nincs. A helyzet javulására egyik napról a másikra nem lehet számítani. Egyetlen esélyünk, ha a lakosságot magunk mellé tudjuk állítani értékeink védelmében. Nem mondva le a felnőttek meggyőzéséről sem. Azt gondolva, hogy a legfontosabb hosszú távú eredményeket akkor lehet elérni, ha a gyerekek és fiatalok olyan nevelést kapnak, amelynek során tudatosul bennük, hogy a közterületek mindnyájunké, azok kialakítása, fenntartása, ápolása és tisztántartása milyen sokba kerül, és az erre fordítható összegek végesek.

Szentes, 2003. 11. 27.