Márton-napi ajándék a hajléktalan szállón

 

 

A Máltai Szeretet Szolgálat szentesi csoportja nem érkezett üres kézzel 2003. november 11-én, Márton napján a szentesi Hajléktalan szállóra.

Kovács István szanki lelkész és Halmai István helyi aktivista hatalmas zsákokkal érkezett ezen a szép délutánon a városon kívül eső hajléktalan szállóra. A zsákok tartalma révén sokaknak nem kell félniük a tél kezdetétől, mert meleg felsőruházatot, plédeket és ágyneműket rejtettek a nejlonok.

Még mielőtt kiosztották volna szálló lakóinak a hozott ruhákat Kovács István ismertette a lakókkal azokat legendákat amelyek ehhez a naphoz fűződnek:

Szent Márton életútját számtalan legenda övezi. A legendák közül is talán a legismertebb, amikor Márton Ambiaum város kapujánál a szokatlanul hideg télben egy ruhátlan koldussal találkozott. Mivel a kolduson senki sem könyörült meg; Márton kardjával kettévágta katonai köpenyét, a köpeny egyik részét a koldusnak adta, a másik részét pedig magára terítette. Egy másik legenda szerint közismert volt Márton szerénysége. Amikor Mártont megválasztották Tours püspökének, szerénységében a libák közé, a libaólba menekült, azonban a libák gágogása elárulta őt. E történet az oka annak, hogy a Szent Márton napi vásárokon gyakori étel a libasült.

 

                   

Szentes, 2003. 11. 12 .