Egy " light "-os barokk este

 

 

Rákász Gergely orgonaművész "Barokk light" címmel 2003. november 18-án a Szent Anna Katolikus Templomban adott nagy sikerű koncertet.

 

Varnus Xavér egyetlen tanítványa Rákász Gergely, aki Romantika light című, nagy sikerű hangversenysorozata után most új produkciójával, a Barokk light-tal járja az országot. A 26 éves győri muzsikus szülővárosa zeneművészeti szakközépiskolájának orgona szakán végzett. A virtuóz játéktechnikát, valamint azt, hogy hogyan érdemes a hangszerek királynőjén Bachot játszani, mesterétől Varnus Xavértól leste el.

 

 

 

Rákász Gergely Magyarország legfiatalabb koncertorgonistájának mondja magát. Tizenöt éves kora óta ad hangversenyeket. Leonard Bernstein nyomdokain haladva igyekszik interaktívvá tenni koncertjeit, bevonja a közönséget is a játékba, párbeszédet alakít ki hallgatóival.

Azt mondja, azért kapták a „light" jelzőt a koncertjei, mert nincs bennük kalória; nem szeretne velük hasfájást okozni a közönségnek. Művészi hitvallása: a zenét elsősorban élvezni kell!

A Szent Anna templomi koncertjén a barokk korban tett körutat a legnagyobb komponisták társaságában. A műsorán csupa sláger szerepelt, többek között Händeltől a Halleluja a Messiásból és a Tűzijáték szvit, Bach Ave Mariája, valamint Vivaldi d-moll Concertója.

Szentes, 2003. 11. 20 .