Érzékszervi vizsgálat alapján...

...megtiltották a fürdést a termálmedencékben!

 

 

2003. november 24-én lakossági bejelentésre?! ellenőrzést tartottak a Tiszti Orvosi Szolgálat munkatársai a Széchenyi-ligeti strandfürdő területén. Elsőként a termál vizes medencéknél végeztek ÉRZÉKSZERVI VIZSGÁLATOT, amely szerint azokat alkalmatlannak találták fürdőzésre. Az érzékszervi vizsgálat azt jelentette, hogy szemügyre vették a vizet, úgy vizsgálódtak, amikor az egyik körmedencében uszadékot találtak. Mivel a három medencének azonos a vízforrása, ezért Vásárhelyi Eszter tiszti főorvos úgy döntött, határozattal felfüggeszti a meleg vizes medencék üzemeltetését. A mostani ellenőrzés során nem történt bakterológiai sem egyéb műszeres vizsgálat hanem SZUBJEKTÍV okok alapján történt a határozat meghozatala, melyet az elkészült jegyzőkönyvben Tomcsányi Ferenc a Sportközpont igazgatója kifogásolt, de ennek ellenére elfogadta a döntést (mást ugyan nem is tehetett). Arról azonban biztosította a Tiszti Orvosi Szolgálat képviselőit, hogy rövid időn belül megoldást keresnek az általuk kifogásolt problémák kiküszöbölésére, elvégeztetik a szükséges vízminőségi vizsgálatokat és azokat bemutatva kérik, hogy mihamarabb engedélyezzék a termál vizes medencék újbóli megnyitását a nagyközönség számára.

 

 

 

Döbrőssy Iván, a termálvizet szolgáltató SZVSZ Kft. ügyvezetője elmondta, hogy néhány napja üzemel egy új elektromos szűrőberendezés a strandon, és ennek köszönhetően valamelyest világosabb lett a termál víz és remélhetőleg sikerül kiszűrni a vízből a literenként 0,65 mg könnyűparaffint. Jelen pillanatban az impulzusos elven működő szűrőt két hónapig tartó próbaüzemre kérte a szolgáltató egy vállalkozástól, s csak akkor vásárolja meg, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket.

 

 

A vizsgálódó szakemberek ezek után átsétáltak a fedett 33-as sportmedencékhez, ahol ezért folytattak vizsgálatot, hogy kiderítsék, hogy van-e alapja annak a bejelentésnek, hogy klórdaradok úszkálnak a medence alján.

Tomcsányi Ferenc ezzel kapcsolatban elmondta, hogy azért is képtelenség a kijelentés, mert klórt egyáltalán nem használnak a zárt rendszerű sportmedencénél. A vízforgatóval ellátott sportmedence rendszere zárt és nem átfolyó rendszerű, tehát a víz tisztítását a vízforgatóval egybeépített szűrő végzi. A tisztítórendszerben pedig nem klórt, hanem az egészségre ártalmatlan Diatomit pelyhesítő uszodai segédanyagot használják, amellyel növelik a szűrő hatásfokát. Úgy kell elképzelni ezt az anyagot, hogy feltapad a szűrő felületére és segítségével még jobban kitudják szűrni a vízben lévő szennyeződéseket. Ezt a szűrőrendszert hetente egy alkalommal tisztítják és töltik fel újabb pelyhesítő anyaggal. Ilyenkor előfordul, hogy bemosódik egy kevés a vízrendszerbe, ami a medence sarkaiban összegyűlik, de egy kis ülepedés után azt eltávolítják, és ezek után tiszta a medence vize. Sajnos a bejelentés abból eredhet, hogy tájékozatlanok a fürdőző vendégek, és úgy alkotnak véleményt és tesznek bejelentést, hogy nem kérnek felvilágosítást az általuk kifogásolt ügyben, mert ilyen esetben nagyon szívesen adunk tájékoztatást, hogy elkerüljük a félreértéseket. Mivel a 33-as medence vízrendszere zárt, a 25-ös medence vízellátása a volt Vetőmagkutató Állomás termálkútjáról történik, ezért azokra nem vonatkozik a Tiszti Orvosi Szolgálat határozata így azok zavartalanul működnek.

Szentes, 2003. 11. 27.