Az első magyar a világ tetején címmel tartott Szentesen úti-élménybeszámolót Erőss Zsolt a Mount Everest első magyar meghódítója, a Tudás Tíz Napja című programsorozat keretében 2003. november 18-án az Ifjúsági Ház előadótermében.

Erőss Zsolt a Mount Everest Expedíció 2002 csapatának egyik legtapasztaltabb mászója 2002. május 25-én délelőtt fél 11-kor feljutott a Mount Everest tetejére. Adták hírül a híradások, aminek egy egész nemzet örült, és várakozással vártunk minden részletet az expedícióval kapcsolatban.

Ezen az úti-élménybeszámolón videó felvételt és diasorozatot láthattunk az expedíció hódító útjáról, ami rengeteg érdekességgel szolgált nekünk, mint alföldi lakosoknak.

 

 

Az expedíció történetét elolvashatjuk Földes András: "Erőss Zsolt" a Mount Everest első magyar megmászójának története című könyvből, de az előadás végén Zsoltot inkább egy két technikai érdekességről kérdeztük.

-Nem egy hétköznapi teljesítményt sikerült teljesítened a Mount Everest megmászásával, de külön gratulálunk az út képbeli megörökítéséhez. Milyen kellékek segítettek ebben?

- A videó kamerának és a fényképezőgépnek első és legfontosabb tulajdonság az volt, hogy pici legyen, tehát ne foglaljon nagy helyet. Jó szolgálatot tett az a 4 MPixeles HP fényképezőgép amelyekkel a fotókat készítettem.

- A hideg és a mínusz fokok mennyire gátoltak az expedíció dokumentálásában?

- Ha jó idő volt akkor sem volt több, mint mínusz 20 fok celsius. A videó kamerát sohasem kellett kikapcsolni, mert amikor elindítottam a felvevőgombbal kb. két perc múlva már meg is fagyott és magától kikapcsolt. Rövid melegítés és újabb 2 percet sikerült felvenni.

- A közeljövőben mikor találkozhatunk veled Szentesen?

- Ha minden igaz, akkor hamarosan találkozunk, mert igen csak gondolkodóba esett az egyik szentesi középiskola tanára, hogy érdemes lenne látni több szentesi fiatalnak a világ tetejét.

Szentes, 2003. 11. 21 .