A közelgő Balassi év "előestéjén"

"A magyar és európai reneszánsz - Balassi Bálint"

 

 

2003. november 27-én a Városi Könyvtárban "A magyar és európai reneszánsz - Balassi Bálint" címmel rendeztek zenés irodalmi estet az egyetemes művészettörténet talán legkiemelkedőbb korszakának emlékére.

A közelgő Balassi év "előestéjén", Balassi Bálintra emlékezve az európai és a magyar reneszánsz művészetének szentelhetünk egy órát. A 15. és 16. század legszebb irodalmi és zenei alkotásai segítenek újból rálelni az akkori érzésekre, és bízunk benne, képet kaphatunk a reneszánsz világáról.

Ezúttal rendhagyó, sőt, azt lehet mondani, újszerű programsorozat indul útjára. Bemutatkoznak az európai és magyar művelődéstörténet legkiválóbb időszakai, érdekes, kedvelt, egyedülálló mestereinek alkotásaiban gyönyörködhetünk. Elsőként ez a sokszínű, igazán gazdag, máig is ható korszak, a reneszánsz elevenedett meg.

 

 

Közreműködtek: Latha László Alapfokú Művészeti Iskola tanárai,

Horváth Mihály Gimnázium tanulói Perjés Gáborné vezetésével, Bárdos Lajos Vegyeskar

 

A reneszánsz művészete, vagy ahogyan szülőföldjén, Itáliában nevezik, a rinascimento érzés és gondolatvilága költözött közénk, hogy átéljük a kort, képet alkothassunk e nagyszerű időszakról és világáról.

Szentes, 2003. 11. 28.