Ammónia"ömlés" Szentesen?

 

A sárga kerettel megjelölt csődarab repedt meg!

 

Az OBJEKTÍV Hírügynökség adta közre, hogy a szentesi Hungerit Rt baromfifeldolgozó üzemében szerencsére csak minimális mennyiségű ammónia ömlött ki egy megrepedt csőből pénteken reggel.

Ami a híradásokból kimaradt! Mi is történt? Az ammóniaömlést pénteken reggel 7 óra körül észlelték a dolgozók. A baromfifeldolgozó egyik üzemcsarnokának bejárata közelében a kültéren található 5-6 bár nyomású, nyomásmérőórát csatlakoztató félcolos cső repedt meg, azon át ömlött ki kisebb mennyiségű szúrós ammóniagáz. A dolgozók szerencsére rövid időn belül el tudták zárni a vezeték csapját, így sikerült kiszakaszolni a sérült csőszakaszt. A tűzoltók az ammóniaömlés hírére III. kiemelt készültségi fokozatban riasztották a szentesi, csongrádi, hódmezővásárhelyi és szegedi tűzoltókat, valamint a katasztrófavédelem vegyi felderítő egységét. A leghamarabb kiérkező szentesi tűzoltók védőruhában behatoltak az üzem területére és konstatálták, hogy a veszélyhelyzet közben elhárult, ezért a fokozatot visszaminősítették I.-re és visszafordították az úton lévő segítő erőt.

A mentősök a munkások közül három főt légzőszervi irritáció tüneteivel kórházba szállítottak, több, mint tíz főt pedig a helyszínen vizsgáltak meg és láttak el. Egyikük állapota sem súlyos. A csarnokot hatalmas ventillátorokkal kiszellőztették és a sérült csőszakasz cseréjéhez a cég szerelőmunkásai azonnal hozzáláttak. A tűzoltók részéről nem volt szükség beavatkozásra, ezért visszavonultak állomáshelyükre.

Szentes, 2003. 11. 14 .