"ALMA"MÁTER a

Kiss Bálint Ref. Ált. Iskolában


 

 

A Kiss Bálint Református Általános Iskolában 2003. november 13-án "ALMA"-máterré változott, amikor is a diákok rendkívüli technikaórán minden almával kapcsolatos ételt készítettek.

 

 

 

Ezen a délutánon rengeteg fajta alma süti készült, amelyek közül egyet-kettőt közreadunk!

 Kísérletezz bátran!

 

Almabólé

 

Hozzávalók 10 adaghoz/pohárhoz: 4 savanykás nyári alma 20 dkg cukor 1,5 l almalé fél rúd fahéj 1 citrom héja 1 l ásványvíz díszítéshez citromfű

Előkészítés: Az almákat négybe vágjuk, magházukat eltávolítjuk, és a húsukat felaprítjuk. Elkészítés: A cukrot bóléstálba tesszük, leöntjük fél liter almalével, és addig állni hagyjuk, amíg a cukor feloldódik benne. Beletesszük az almát, a fahéjat és a citromhéjat. Annyi almalevet töltünk rá, hogy az almát ellepje. Ezután legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a maradék lehűtött almalevet hozzátöltjük, és az ásványvízzel felöntjük. Citromfűvel vagy borsmentával díszíthetjük, amiből ízlés szerint a poharakba is tehetünk néhány levélkével.

 

 

 

Alma töltve túróval vagy rizzsel

Hozzávalók: 5 db alma

turótöltelékhez: 25 dkg turó, 1/2 cs. vaniliascukor, 4 dkg cukor, 1 tojás, 2 dkg vaj,

rizstöltelékhez: 20 dkg rizs, 4 dl tej, 4 dkg cukor, 1/2 cs. vaniliáscukor 1 tojás

 

Az almákat meghámozzuk, tetejét levágjuk, a magházat eltávolítjuk és megtöltjük túrótöltelékkel. Ráhelyezzük a levágott karikát. Fóliát helyezünk a tepsibe és lassú tűznél sütjük. A túrótölteléket 25 dkg túróból, 1/2 cs. vaníliáscukorból, 4 dkg cukorból, 2 dkg vajból, 1 db tojásból + 1 tojás felvert habjából krémet készítünk, és ezt tesszük az almába. A rizstölteléket 20 dkg rizsből, 4 dl tejjel, 4 dkg cukorral, 1/2 vaníliás cukorral tejberizst készítünk, hozzáadunk 1 tojássárgáját és 1 tojásfehérjét habbá verve.

 

 

 

 

Mézes sült alma

Hozzávalók: alma, méz, dióbél, mazsola, rum, citromlé

(Rum nélkül - a mazsolát vízbe áztatva - is elkészíthető!)

 

A mazsolát áztasd be rumba, a diót pedig vágd apró darabokra. Az almát a magháza felett vágd ketté, s a magházát vájd ki. Az üreget locsold be kevés citromlével, majd tegyél bele dióval elkevert (lecsurgatott) mazsolát, arra kanalazz egy kis mézet, végül illeszd össze az almák két felét. Tedd forró sütőbe, s addig süsd, amíg egy kicsit nem veszít a tartásából.

Szentes, 2003. 11. 17 .